Zaida Catalán hittades mördad i Kongo i mars i år. Arkivbild.
Zaida Catalán hittades mördad i Kongo i mars i år. Arkivbild.

Påstådda "hjärnan" bakom Catalánmordet gripen

En person har gripits misstänkt för att ha varit hjärnan bakom mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán. Mannen som pekas ut av kongolesiska myndigheter är ledare i en by strax söder om mordplatsen.

ANNONS
|

Byledaren Constantin Tshidime Bulabula anklagas för att ha beordrat mordet på Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp. De dödades under ett FN-uppdrag i mars i år och hittades några veckor senare.

Även tolken Betu Shintula mördades. Catalán och Sharp var utsända till Kongo-Kinshasa för att utreda uppgifter om dussintals massgravar i den krigshärjade Kasai-regionen.

Förd till häkte

Den misstänkte leder en by strax söder om platsen där Catalán och Sharp dödades. Han har frihetsberövats och förts till ett häkte i staden Kangana. Ytterligare en person har gripits misstänkt för inblandning i fallet.

ANNONS

Det är den kongolesiska militären som meddelar att gripandena gjorts. I en FN-rapport från tidigare i år beskrevs morden som överlagda samt att kongolesiska myndigheter kan ha varit inblandade.

Tidigare har minst nio personer gripits misstänkta för inblandning i morden, men att de skulle vara skyldiga har mötts med skepsis från västvärlden. Brottsutredningar pågår parallellt i Kongo-Kinshasa, Sverige och USA.

Svensk skepsis

Kammaråklagare Sara Nilsson, som leder den svenska brottsutredningen, sade i november att den kongolesiska utredningen inte uppfyller grundläggande krav på rättssäkerhet. Den svenska utredningen är "helt beroende av bevisning som finns i Kongo" och samarbetet länderna emellan fungerar inte, sade Nilsson.

Åklagarmyndigheten utesluter inte att "personer nära anknutna till regimen i Kongo är involverade", meddelade de i november.

I september lovade den kongolesiske presidenten Joseph Kabila att någon kommer att straffas för brottet.

TT-AFP

Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo-Kinshasa

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk Betu Shintela.

Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.

FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22 000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

Fakta: Zaida Catalán

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001—2005.

Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.

Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006—2011. Avgick på grund av uppdrag utomlands.

Var utbildad jurist och arbetade bland annat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

ANNONS