Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På sträckan Töreboda–Skövde är det totalstopp i tågtrafiken. Nulägets prognos är att ett spår öppnas upp på tisdag. Arkivbild.
På sträckan Töreboda–Skövde är det totalstopp i tågtrafiken. Nulägets prognos är att ett spår öppnas upp på tisdag. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ovädret ställer till det för tågen

Ett oväder har vållat en hel del problem för tågtrafiken, särskilt i Västergötland.
En nedriven kontaktledning leder till längre restid för tåg och ändrade avgångstider mellan Göteborg och Stockholm, och helt inställda avgångar mellan sträckan Töreboda–Skövde.

Särskilt Töreboda kommun i Västergötland drabbades hårt under torsdagen där bland annat ett bortblåst tak rev ner en kontaktledning, vilket leder till förseningar och inställda tåg på sträckan Göteborg–Stockholm.

– Mellan Töreboda och Skövde är det totalstopp. Den tidigaste prognosen för att vi ska kunna öppna upp ett spår där är tisdag, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Västtrafik har satt in ersättningsbussar.

Trafikverket arbetar med problemet

Trafikverkets personal kunde inte komma fram till platsen förrän vid midnatt, natten mot fredag, eftersom det inte bedömdes som säkert förrän vädret hade lugnat sig en smula.

– Väl på platsen var det första vi gjorde att evakuera resenärerna från tåget, och vid 9-tiden kunde vi få bort tågen från platsen. Det man gör nu är att få bort allt bråte som blåst ner över rälsen och kontaktledningar, säger Felicia Danielsson.

Vissa av SJ:s snabbtåg från Stockholm till Göteborg, och som går mellan sträckan Töreboda och Skövde, kommer ledas om via Falköping, Jönköping och Nässjö, vilket leder till längre restid och ändrade avgångstider.

– Vår ambition är att inte ställa in några tåg, men man måste vara väldigt uppmärksam som resenär ifall det skulle bli så, säger Peter Krameus, presskommunikatör på SJ.

Även för andra tågbolag gäller längre restider och ändrade avgångstider.

Ovädret drar vidare

Det häftiga vädret har nu dragit vidare österut, om än inte lika kraftfullt. Och varningen för åskoväder har under natten plockats bort.

– Men det är fortfarande ostadigt väder vi har närmaste dygnet. Även vidare framåt när man blickar under eftermiddagen och kvällen under fredagen kan det vara skurar med åska, säger hon.

Det är framför allt sydöstra Sverige som berörs när ovädret nu drar vidare under helgen, för att sedan dra sig norrut innan vädret stabiliserar sig.