Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De flesta barn mellan 12 och 18 år kommer bra överens med sina föräldrar enligt en undersökning av SCB. Arkivbild.

Oroliga barn vänder sig till mamma och pappa

Åtta av tio barn mellan 12 och 18 år pratar med sina föräldrar när de har bekymmer eller är oroliga. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån som bland annat kartlagt barns levnadsvanor och hur väl överens de kommer med sina föräldrar.

16 procent av barnen vänder sig till någon annan, till exempel en kompis, en vuxen på skolan eller någon annan släkting. En procent av barnen som tillfrågats i undersökningen säger att de inte pratar med någon.

Av barnen som vänder sig till sina föräldrar pratar drygt hälften både med mamma och pappa. 27 procent vänder sig endast till mamma medan 3 procent svarar att de endast pratar med pappa.

De allra flesta barnen, nio av tio, kommer överens med sina föräldrar. Många barn säger också att deras föräldrar brukar ha tid för dem om de vill prata. 97 procent av barnen säger att deras mamma brukar ha tid, 91 procent säger att deras pappa brukar ha tid.

94 procent av de tillfrågade pojkarna säger att papporna brukar ha tid. Bland flickorna är motsvarande siffra något lägre, 88 procent.