Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bil rundar ett nerblåst träd på vägen utanför Tomelilla på nyårsdagen. Det nya året blåste in med besked.

Orkanbyar i stormen Alfrida – 25 000 utan el

Stormen Alfrida skapar stora problem på många håll i landet. SMHI har utfärdat klass 2-varning för Uppland, Stockholm, Gotland och stora delar av Östersjön. Orkanbyar har uppmätts till havs och tusentals hushåll är utan ström.

Redan under kvällen har orkanstyrka uppnåtts i Bottenviken. Kuststationen Bjuröklubb har till SMHI rapporterat vindbyar på 34,9 meter i sekunden, med råge över orkanstyrka. Medelvinden som uppmätts på Bjuröklubb är 27,4 meter, vilket betyder storm.

Även i stora delar av Mellansverige blåser det kraftigt.

- Vi har mycket nerfallna träd i hela landet, just nu framför allt i Örebrotrakten och österut, mot Västerås, Uppland och Stockholm, säger Jesper Andersson på Trafikverkets presstjänst strax före klockan 23.

Tidigare under nyårsdagen drabbades många hushåll i Skåne och Halland av strömavbrott men framåt kvällen fick områden längre norrut känna på Alfrida. Vid 23-tiden hade de stora elbolagen totalt 25 000 hushåll utan ström, främst i västra Svealand men även så långt söderut som i Skaraborg.

Svårjobbat för elbolagen

Elbolagen har svårt att arbeta på fältet i den starka blåsten.

- Vi är ute i den mån det går, så länge personalen inte utsätts för stora risker för fallande träd, säger Jimmy Karlsson på Ellevios pressjour.

Polis och räddningstjänster har fått in larm om föremål som har slitits loss av vinden, men inga allvarliga olyckor har rapporterats.

- Vi har gått upp i beredskap och följer detta hela tiden, säger Yasmine Boulechfar vid Trafikverkets pressjour.

Stormbyar väntas

SMHI har utfärdat klass 2-varning för stormbyar i hela Uppsala län och Stockholms län samt Gotland. De hårdaste stormbyarna, 25–28 meter i sekunden, väntas längs Upplands- och Roslagskusten och på Gotland. I inlandet väntas bara tillfälliga stormbyar.

- För Upplandskusten och Roslagskusten gäller varningarna i natt och fram till i morgon bitti. Därefter väntas vindarna långsamt avtal. Det kommer att vara fortsatt blåsigt i morgon men stormbyarna väntas avta någon gång i morgon bitti, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

- På Gotland blåser det upp lite senare, så där gäller klass 2-varning för stormbyar från i morgon bitti till i morgon eftermiddag.

Kan bli trafikproblem

Stormbyarna kombineras med risk för snöbyar som drar in från Österjön vilket kan leda till ett besvärligt trafikläge.

- Vi rekommenderar att man inte ger sig ut i de områden där det blåser som värst. Man ska anpassa hastigheten efter väder och väglag. När det är klass 2-varning ska man inte ge sig ut, säger Yasmine Boulechfar.

SMHI har samtidigt utfärdat klass 2-varning för storm i de östra farvattnen från Mellersta Östersön och ända upp i Bottenviken. Finlands meteorologiska institut har varnat för över sju meter höga vågor i natt, enligt Svenska Yle.

Destination Gotland ställer in all färjetrafik till och från Gotland under onsdagen, från både Oskarshamn och Nynäshamn. Rederiet Viking Line ställer in avgångar mellan Kapellskär och Mariehamn.

Rederiet Stena Lina har ställt in tre färjor från Göteborg till Fredrikshamn under tisdagen och natt mot onsdag. Stena Line ställer också in tre avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen under onsdagen. Även Waxholmsbolaget drabbas och ställer in trafiken i den yttre skärgården.

Broar stängdes

Ovädret som SMHI har döpt till Alfrida har skapat oreda tidigare under dagen Västkusten och delar av Skåne drabbades av hårda vindbyar. Uddevallabron höll stängt för tung trafik och vindkänsliga fordon rekommenderades att undvika Öresundsbron. Båda broarna öppnades senare.

Vädervarningarna för Skåne och västkusten hävdes under kvällen men för andra delar av landet, från Jämtlandfjällen och Västerbottenskusten ner till Värmland och Gävleborg råder fortsatt klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. I Malung uppmättes under kvällen stormbyar på 25, 3 meter i sekunden.

Tågtrafiken mellan Mariestad och Lidköping har stoppats och kommer inte att gå under resten av dygnet. Mellan Strömstad och Uddevalla är det stora förseningar i tågtrafiken på grund av problem med en kontaktledning. En del avgångar ersätts med buss.

- Prognosen är till onsdag förmiddag. Tågen kör i siktfart, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverket.