Karolina Skog (MP), Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson S) och Mats Persson (L) presenterar nya satsningar under en pressträff i riksdagens presscenter. Det blir fem nya miljarder till kommunsektorn.
Karolina Skog (MP), Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson S) och Mats Persson (L) presenterar nya satsningar under en pressträff i riksdagens presscenter. Det blir fem nya miljarder till kommunsektorn. Bild: Fredrik Persson/TT

Oppositionens hot om budget kvarstår

Regeringen, C och L vill ge kommunerna fem miljarder extra i år. Men oppositionens hot om att köra över regeringen kvarstår.

ANNONS

Trots beskedet om att det blir fem miljarder kronor mer till kommunerna i år tänker Vänsterpartiet (V), Kristdemokraterna (KD) och Moderaterna (M) fortsätta förhandla om en extra ändringsbudget.

Kommer de överens kan de med stöd av Sverigedemokraterna köra över regeringen i riksdagen.

V, KD och M vill att beslut om mer pengar till kommunerna kommer tidigare än vad regeringen planerar för. De anser att det är för sent att vänta till regeringens vårändringsbudget i mitten av april. Därför siktar de tre partierna på att bli överens om en extra ändringsbudget inom några dagar.

"Akut läge"

TT: Kan inte kommunerna vänta ett par månader på ett riksdagsbeslut?

ANNONS

– Vi har ett läge som är akut därute. Vi har besparingar, nedskärningar och uppsägningar trots att vi inte har kommit in i en lågkonjunktur. Därför behövs de här pengarna, säger M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

M, KD och V är däremot inte överens om hur mycket pengar kommunerna ska få i en extra ändringsbudget.

V kräver tio miljarder för att planerade nedskärningar i välfärden ska undvikas.

– I nästan hälften av kommunerna kommer man att spara på de mest utsatta i samhället, säger V:s ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.

Hon uppger att man i regeringens egna prognoser från i höstas kan läsa att det behövs 10–11 miljarder.

– Så vår siffra är inte tagen ur luften, säger Ulla Andersson.

Hade hoppats

KD vill göra vissa omprioriteringar i nuvarande statsbudget och ge kommunerna 6,7 miljarder.

M har föreslagit tre miljarder kronor. M :s Elisabeth Svantesson understryker dock att oavsett summan i en extra ändringsbudget nu, så kan det vara aktuellt med mer pengar även i vårändringsbudgeten.

– Det är två skilda processer, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S), stänger inte dörren för en extra ändringsbudget. Hon tycker dock att det är lämpligare att ta med de fem miljarderna i vårändringsbudgeten och hade hoppats att det beskedet skulle få oppositionen att backa.

ANNONS

– Jag hoppas att de gör det. För en ordnad budgetprocess har gagnat Sverige, säger hon.

Andersson uppger att regeringen, C och L skulle ha kommit med de fem miljarderna även utan oppositionens hot. Däremot så har man skyndat på beskedet.

Enligt finansministern så har det ingen betydelse för kommunerna om pengarna kommer ett par månader senare i en vårändringsbudget.

Inte viktigast

Andersson får stöd av Sveriges kommuner och regioner, SKR. I nuläget är inte utbetalningen av de extra pengarna viktigast utan beskedet om att de kommer, uppger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.

SKR välkomnar beskedet om ett tillskott på fem miljarder, även om man bedömer att kommunerna behöver mer.

Av de fem miljarder som regeringen, C och L kommit överens om ska 3,5 miljarder gå till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna, vilka tidigare hette landsting.

Enligt Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström handlar det för en snittkommun om tolv miljoner kronor extra.

Besked om hur staten ska finansiera de fem miljarder kronorna kommer i regeringens vårproposition.

Olle Lindström/TT

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Kommuner: 3,5 miljarder kronor (mdr)

Regioner: 1,5 mdr

Statens institutionsstyrelse: 0,25 mdr

Rättsliga biträden: 0,2 mdr

Migrationsdomstolarna: 0,18 mdr

Säpo: 40 miljoner kronor

Sveriges domstolar: 30 miljoner kronor

Kriminalvården: 20 miljoner kronor

Rättsmedicinalverket: 10 miljoner kronor

Datainspektionen: 10 miljoner kronor

Tullverket: 10 miljoner kronor

Summa: 5,75 mdr

Källa: Finansdepartementet

ANNONS