Statsvetare Jenny Madestam tror SCB-mätningen kan förstärka partilinjer. Arkivbild.
Statsvetare Jenny Madestam tror SCB-mätningen kan förstärka partilinjer. Arkivbild.

Opinionsmätning kan röra om i regeringsgrytan

Mitt i regeringskrisen kommer nu SCB med sin stora opinionsmätning. Uppgång i opinionen kan stärka ett parti i regeringsförhandlingarna medan partier som dansar kring riksdagsspärren lär göra allt för att undvika ett extraval.

ANNONS
|

På söndagskvällen kom beskedet att statsminister Stefan Löfven (S) har begärt, och fått, mer tid arbeta fram ett regeringsalternativ.

Statistiska Centralbyråns (SCB) stora partisympatimätning som kommer under tisdagen kommer få viss betydelse för partiernas fortsatta agerande.

Bröstar upp ledningen

En uppgång kan trigga en partiledning.

- Det kan påverka psykologiskt. "Vi behöver inte vara rädda, vi har väljarna med oss för den här hållningen som vi kör på", säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola..

ANNONS

Motsatsen gäller förstås också. Partier som tappar väljarstöd blir rädda för att tappa ännu mer. Än mer kan det påverka partier, företrädesvis L och MP, som hamnar farligt nära riksdagsspärren på fyra procent.

- Det kan göra att man driver på för en lösning som inte leder fram till ett extraval, säger Madestam.

Även Tommy Möller, statsvetarprofessor vid Stockholms universitet, tror att SCB-undersökningen kan påverka. Nu är läget oklart, Löfven kan ha formulerat sitt lag redan, resonerar han. Men oavsett lär förhandlingarna vara långt ifrån klara.

- Generellt sett spelar sådana här mätningar roll, säger Möller.

Sönderfallen Allians

Hans hypotes är att Sverigedemokraterna kommer att ha gått framåt, eftersom dess väljare lär vädra ett missnöje med hur politikerna har skött regeringsprocessen under hösten.

- En annan trolig hypotes är att Alliansen backar, om man nu överhuvudtaget ska använda ordet Allians. Och det beror ju på att den inför öppen ridå har brakat ihop, säger Möller.

ANNONS

Samtidigt tror han att det kan ha skett väljarförflyttningar inom borgerligheten, kanske främst hos L och C, i spåren av vacklandet mellan att liera sig med S eller låta SD få inflytande i regeringsbildningen.

Socialdemokraterna har haft ett visst lyft i opinionen under hösten, förmodligen som en effekt av regeringsdebaclet.

- Man håller på att återvinna sin historiskt sett stora överlägsenhet när det gäller trovärdighet i regeringsfrågan, säger Möller.

Men kanske blir de finmaskigare SCB-siffror som kommer på fredag än mer avgörande för partiernas fortsatta agerande. Den ger mer svar på de opinionsmässiga underströmmarna, exempelvis väljarnas näst bästa parti, vilka grupper som röstar hur med mera – den går helt enkelt djupare i hur väljarnas preferenser ser ut, resonerar Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

TT

Fakta: SCB-mätningen

SCB:s mätning är mycket större än opinionsinstitutens mer frekventa undersökningar av väljarsympatierna.

SCB:s urval ligger kring 9000 tillfrågade. De senaste gångerna har svarsfrekvensen legat på drygt 50 procent.

Intervjutiden är perioden 29 oktober–27 november.

Den huvudsakliga frågan, som redovisas på tisdag, ger svar på vilket parti i riksdagsvalet skulle man rösta på om det var val i dag.

Mätningen som redovisas på fredag, bygger på samma underlag, men ger även svar på vilket parti man sympatiserar mest med, men även vilket det näst bästa partiet är. Svaren är också betydligt mer nedbrytbara på exempelvis region, ålder och social tillhörighet.

Källa: SCB

Fakta: Valresultatet

Så här gick det i höstens riksdagsval:

ANNONS