Polisers rätt till ersättning för kränkningar som de utsätts för i tjänsten ska säkerställas, enligt ett av förslagen i Blåljusutredningen.På fredagen överlämnades utredningens slutbetänkande till justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Polisers rätt till ersättning för kränkningar som de utsätts för i tjänsten ska säkerställas, enligt ett av förslagen i Blåljusutredningen.På fredagen överlämnades utredningens slutbetänkande till justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Ökade möjligheter till kroppsvisitering

Polisen ska ges större möjligheter att kroppsvisitera personer som tas in till förhör i polisens eller säkerhetspolisens lokaler. Det är ett av förslagen i det slutbetänkande av Blåljusutredningen som har överlämnats till justitieminister Morgan Johansson (S).

ANNONS
|

- Med tanke på den utveckling som har varit på senare tid, med hot och våld mot poliser, så tycker jag att det är ett viktigt förslag, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till, TT.

Enligt ett pressmeddelande från justitiedepartementet har det framkommit uppgifter om att personer har haft med sig knivar och skjutvapen under förhör.

"I de flesta situationer saknas det i dag lagstöd för att kroppsvisitera personer som ska höras i polisens lokaler, något som utgör ett allvarligt hot mot anställda inom polisen", står det i ett pressmeddelande.

ANNONS

Välkomnas av ledningen

Blåljusutredningen välkomnas av polisledningen och rikspolischef Anders Thornberg.

"Samhället måste markera och agera tydligt vid hot, våld, skjutningar och andra allvarliga angrepp som sker mot dem som ska skydda och skapa trygghet i samhället. Vi välkomnar därför den här utredningen, som ska stärka skyddet mot poliser och annan blåljuspersonal", säger Thornberg i en kommentar på myndighetens hemsida.

I utredningen föreslås också att en myndighet får i uppdrag att ta fram ett underlag som belyser polisers utsatthet i tjänsten. Här föreslås även åtgärder som ska säkerställa att poliser får ersättning när de utsätts för kränkningar under sitt tjänsteutövande.

Konkret förslag

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är kritisk till att betänkandet inte innehåller förslag till förändringar av ersättningen till poliser.

- Självklart hade jag önskat konkreta förslag på hur polisers rätt till kränkningsersättning ska kunna stärkas. Jag hoppas nu att regeringen tillsätter en utredning kring alla former av kränkningar mot poliser och jag välkomnar förslaget om att Polisförbundet ska vara involverade i arbetet", säger hon till TT.

Blåljusutredningen lämnades under fredagen till justitieminister Morgan Johansson (S) som avböjer att kommentera.

ANNONS

- Vi står över att kommentera för tillfället och får återkomma längre fram, säger Miriam Abu Eid, pressamordnare på Justitiedepartementet, till TT.

TT

ANNONS