Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild.
Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild.

Ohly kvar som ordförande

Förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly blir kvar som styrelseordförande för Funktionsrätt Sverige fram till åtminstone januari. Styrelsen har inte rätt att själv avsätta sin ordförande, slår förbundet fast.

ANNONS
|

"Vi ser att Lars Ohlys agerande, och den förtroendekris som följer av det, riskerar att djupt skada också förtroendet för Funktionsrätt Sverige och därmed negativt påverka vårt fortsatta arbete", står det i ett internt mejl, skriver SVT.

Men styrelseledamöterna i föreningen har inte möjlighet att själva avsätta sin ordförande. Det måste i så fall ske på en kongress eller ett ordförandemöte, vilket tidigast blir möjligt i januari.

- Vi är en stor paraplyorganisation med 41 medlemsförbund och det är jätteviktigt att formella beslut sker genom stadgarna. Det kan inte ske i en mejlkonversation mellan personer, utan det måste ske demokratiskt, säger förbundets pressekreterare Monica Klasén McGrath till TT.

ANNONS

Följer formell gång

I förra veckan trädde Ohly fram i en debattartikel i Svenska Dagbladet med uppgifter om att en kvinna känt sig besvärad av hans beteende och polisanmält honom. Kvinnan som anmält Ohly för sexuellt ofredande är Frida Holmgren, vice ordförande för Vänsterpartiet i Dalarna. Ohly var, enligt Holmgren, ovälkommet fysiskt närgången och efterhängsen under Vänsterdagarna i Malmö i oktober i år. Utredningen lades ner efter en dag, men Holmgren tänker överklaga.

- Styrelsen kan inte avsätta ordföranden. Det fanns en möjlighet att Lars Ohly skulle välja att avgå själv. Det har han inte gjort. Han fortsätter att vara vår ordförande och det här är den formella gången, säger Monica Klasén McGrath.

Inte välkommen

Ohly själv anser inte att det han har gjort är olagligt, enligt ett internt mejl, skriver SVT. ”Det jag tycker mig vara utsatt för nu är en folkdomstol som närmast liknar en lynchjustis”, skriver han.

Lars Ohly är efter uppgifterna inte längre välkommen på Vänsterpartiets arrangemang. Det innebär bland annat att han inte längre kan närvara på partiets kongresser, något som tidigare partiledare brukar göra.

ANNONS
TT

Fakta: Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation som samlar 41 av landets funktionsrättsförbund.

Hette tidigare Handikappförbunden.

Arbetar för att förbättra villkoren för människor med funktionsnedsättning.

Har som värdegrund att uppnå ett samhälle för alla med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar – Funktionsrättskonventionen.

Lars Ohly valdes till ordförande i Funktionsrätt Sverige i maj.

Källa: Funktionsrätt Sverige

ANNONS