Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly träder fram efter anklagelser i samband med metoo-kampanjen. Arkivbild.
Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly träder fram efter anklagelser i samband med metoo-kampanjen. Arkivbild.

Ohly: Jag bad om ursäkt för närmande

ANNONS
|

Tidigare Vänsterpartiledaren Lars Ohly träder fram i metoo-kampanjens spår, efter att själv ha blivit anklagad och polisanmäld av en kvinna.

"Jag tror att de allra flesta vet väl var gränsen går mellan acceptabelt och oacceptabelt beteende. Jag visste det redan den aktuella kvällen då jag bad om ursäkt för att jag besvärat den kvinna jag varit alltför närgången mot", skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han beskriver sig som en av alla de män som nämns i vittnesmålen i metoo-kampanjen.

"Nu är jag inte rädd för att något jag gjort är brottsligt i lagens mening, men det är inte poängen. Poängen är i stället att inse att varje kvinna som nu beskriver hur de utsatts för oacceptabla beteenden har rätt till sin historia".

ANNONS

Ohly kritiserar män som enligt honom reagerat på kvinnors avslöjanden om sexuella trakasserier och övergrepp genom att försvara beteendet, och som "vill fortsätta som förut".

"En bättre reaktion vore att säga 'även jag'", skriver han och uppmanar alla män att följa hans exempel och be om ursäkt. Ohly anser att han har all anledning att fundera över sitt beteende.

TT

ANNONS