Den numera nedlagda Filadelfiaförsamlingens tidigare församlingslokal i Knutby i Uppland.
Den numera nedlagda Filadelfiaförsamlingens tidigare församlingslokal i Knutby i Uppland.

Offrets advokat: Slog så blodet flödade

Den som inte böjde sig för Knutbyförsamlingens ledning ska ha fått stryk så att blodet flödade. Den som försökte skydda sitt ansikte mot slagen misshandlades ännu mer, enligt ett av offrens advokat.

ANNONS
|

Advokat Leif Ericksson är målsägandebiträde åt en av kvinnorna som uppgett att hon misshandlats och förnedrats svårt av ledningen för Knutbyförsamlingen.

- Jag har suttit med på ett antal förhör med min huvudman och hört hennes berättelser. Det mesta av det som finns med i åtalet har vi pratat om, även det som gäller de andra målsägandena, säger han.

ANNONS

Mycket har preskriberats

Tre personer i ledande ställning i församlingen har åtalats bland annat för en rad misshandelsfall.

Leif Ericksson tycker att åtalet är bra, med en gedigen bevisning. Trots att det är mycket av det som kommit fram som inte finns med i åtalet, eftersom det preskriberats redan.

- Det är sådant som slag med öppen hand och sparkar som fallit för preskriptionen. Om det här åtalet hade kommit i somras hade mer kunnat tas med.

Han säger att hans klient berättat om en bestraffningskultur i församlingen som inneburit att den som inte böjt sig tillräckligt för ledningen blivit slagen och förnedrad. Både våld och andra metoder ska enligt hans klient ha tillgripits, som att låta den som inte lytt ledningen tillräckligt sova ute i skogen i ett vindskydd, eller nekas att bo hemma och träffa sina barn.

- Men sådana bestraffningar är inte åtalbara.

ANNONS

Religionen gav makt

Han förklarar att de fann sig i allt, eftersom ledningen ska ha haft sådan makt över dem i kraft av religionen.

- Min klient har beskrivit hur de passade upp på Åsa Waldau, lagade mat och städade. När hon inte tyckte att de gjorde det tillräckligt bra slog hon, säger Leif Ericksson om vad en av de målsägande berättat.

Han förklarar att hans klient berättat hur de inblandade fick mer stryk om de försökte skydda sina ansikten mot slagen.

- De tyckte till och med synd om henne när hon slog, för att slagen skapande sådant lidande när händerna blev blå av att slå, säger Leif Ericksson.

Nu uppfattar han det som att hans klient och de andra tagit sig ur beroendet av ledningen.

- De känner sig utnyttjade, lurade och manipulerade. Det är en process att inse hur utnyttjade de varit, säger Leif Ericksson.

ANNONS

Elisabeth Massi Fritz företräder en av de andra kvinnorna. Hon skriver till TT att åtalet visar på grymhet och hänsynslöshet hos de åtalade, och att hennes målsägande har hjärntvättats, manipulerats och bestraffats både fysiskt och psykiskt.

De åtalade "har också använt religionen som ett verktyg för att lyckas med gärningarna", skriver hon.

Leif Ericksson berättar hur de som varit i onåd hos ledningen också ska ha övertygats om att vara i onåd hos Gud.

"Överdrifter"

Men Henrik Stolare, advokat och försvarare för en av de åtalade som nu åtalats för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, hävdar att den starka beroendeställningen som de målsägande berättat om är överdriven. Att ha en ledande ställning i församlingen går exempelvis inte att jämställa med makten en präst har i Svenska kyrkan, menar han.

- Något beroendeförhållande finns inte här, och något utnyttjande har det inte varit, säger han.

Att de målsägande har berättat om ett starkt beroende och en bestraffningskultur vill han inte kommentera. Han vill inte heller säga något om den gärning hans klient är misstänkt för.

ANNONS

- Han förnekar brott. Sedan vad som hänt kan jag inte kommentera, men det är i vart fall inte brott, säger Henrik Stolare.

Tuff förhandling

Både Elisabeth Massi Fritz och Leif Ericksson konstaterar att rättegången kommer att bli tuff för deras målsäganden.

- Det blir helt klart en anspänning. Men det finns också ett behov av att berätta. Min huvudman tycker att det blir jobbigt, men också skönt att den blir av, säger Leif Ericksson.

Åsa Waldau är en av de åtalade och har kallats Kristi brud i församlingen.

Waldaus advokat Andreas Hahn kommenterar skriftligt åtalet. I ett mejl till TT skriver han:

"Åsa kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt. Det beklagar Åsa djupt i dag och hon är beredd att ta sin del av ansvaret för det. Åsa vill dock understryka att hon upplevt att man agerat tillsammans och i samförstånd i gruppen och att hon aldrig haft något uppsåt att göra någon illa".

ANNONS

Han fortsätter:

"Vi inväntar nu tingsrättens förhandling. Åsa mår inte bra och kommer inte besvara några ytterligare frågor innan dess, i stället hänvisas till vad Åsa sagt i de polisförhör hon fullt ut medverkat i under förundersökningen".

TT

ANNONS