Det blir löneavdrag för den officerare som missade att göra patron ur och sköt ett vådaskott mot en personbil i samband med en övning. Arkivbild.
Det blir löneavdrag för den officerare som missade att göra patron ur och sköt ett vådaskott mot en personbil i samband med en övning. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Officer straffas för vådaskott

ANNONS

En officer vid Norrbottens regemente missade vid en övning att göra patron ur på sin pistol och avlossade ett vådaskott som gick rakt in i en personbil. Nu får han en veckas löneavdrag som disciplinpåföljd, rapporterar SVT Norrbotten.

Händelsen inträffade i mitten av augusti förra året under en övning i Boden då officeraren undervisade i pistolskjutning. Det skarpa skottet avlossades då officeren skulle ta isär sin pistol för att kontrollera en detalj.

Skottet satt kvar efter en skjutning dagen före då mannen inte hade gjort patron ur efteråt. Enligt flera vittnesuppgifter försummade han då även att kontrollera utbildningsgruppens vapen.

ANNONS

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd bedömer att han systematiskt bröt mot säkerhetsreglerna under övningen. Officeren har förklarat sin miss med hög arbetsbelastning.

Ingen människa skadades av vådaskottet.

ANNONS