Blommor i närheten av entrén till varuhuset Åhléns, där terroråtalade Rakhmat Akilov kraschade efter lastbilsfärden längs med Drottninggatan. Arkivbild.
Blommor i närheten av entrén till varuhuset Åhléns, där terroråtalade Rakhmat Akilov kraschade efter lastbilsfärden längs med Drottninggatan. Arkivbild.

Offer: Den största kränkningen i mitt liv

Från stölden av lastbilen fram till kraschen i Åhléns – nu har rätten gått igenom hela färden längs med Drottninggatan och vad som hände dem som kom i Rakhmat Akilovs väg. Och det har varit svåra dagar för flera av de inblandade.

ANNONS
|

De berättar om hur de hör ett högt brak. Hur hyllor ramlar omkull, saker kastas omkring och hur människor springer i panik från varuhusets kosmetikaavdelning i hörnet Mäster Samuelsgatan/Drottninggatan, där den terroråtalade Rakhmat Akilov just kraschat med lastbilen. En kvinna vittnar om hur hon ramlar medan hon försöker fly, och inte kan ta sig upp.

- Jag ligger kvar... Och tror att jag kommer att dö, säger hon och rösten brister.

ANNONS

Under onsdagen nåddes slutet av den drygt månadslånga del i förhandlingen där rätten bit för bit gått igenom vad som hände under färden längs med Drottninggatan. Många målsägande har vittnat om hur stark påverkan den här händelsen haft, och fortfarande har.

- Det har varit en oerhörd påfrestning. Ofta var det ett stort motstånd innan, det var svårt att ens tänka tanken att sitta i samma rättssal som Akilov, säger målsägarbiträdet Göran Hjalmarsson.

Letar flyktvägar

Flera av offren mår psykiskt dåligt, känner sig otrygga och rädda när de rör sig ute i samhället och letar alltid efter flyktvägar – om något skulle hända.

- Det är den största kränkningen i mitt liv, säger en kvinna som arbetade i Åhléns den dagen.

Det målsägarna vittnat om är ett "mycket tydligt exempel på hur terrorismen fungerar", anser åklagaren Hans Ihrman:

ANNONS

- Lite av den här metoden är att man iscensätter ett våldsamt våldsdåd som ska ge ringar på vattnet under lång, lång tid och man vill helst att den här fruktan och otryggheten ska bestå under en överskådlig tid.

Han har själv påverkats starkt av fallet.

- Jag känner vissa dagar en väldig tomhet och har förvånats över hur pass påverkad jag blivit. Jag har blivit förändrad av allt jag fått höra och uppleva. Jag känner ett oerhört deltagande, säger Hans Ihrman.

Svåra avvägningar

Mycket har också handlat om huruvida en stor del av fallets målsägare kan anses ha blivit utsatta för mordförsök. Rakhmat Akilov förnekar brott i 18 fall, enligt hans advokat Johan Eriksson.

- Det är en juridisk, objektiv bedömning som handlar om personernas placering i förhållande till bilen och vid något tillfälle var man befinner sig när man upptäcker faran. Det är inte att vi ifrågasätter människors upplevelse, utan det är en objektiv bedömning, förklarar Eriksson.

ANNONS

Göran Hjalmarsson har förståelse för resonemanget.

- Jag kan förstå att har man stått en bit ifrån så är det inte mordförsök. Har man stått en centimeter eller meter ifrån så är det mordförsök. Men det är oerhört svåra avvägningar, så det ska bli intressant att se vad tingsrätten kommer fram till.

Kommande förhandlingsdagar ska efterlevande till dödsoffren höras, och den 26 april inleds åklagarens slutanförande.

TT

Fakta: Dådet

Klockan 14.53 den 7 april kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.

Fem människor dödades. Tre avled på Drottninggatan och två på sjukhus.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Han häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt och erkände då gärningen.

Den 30 januari 2018 lämnades stämningsansökan in mot Akilov. Han åtalades för terroristbrott och försök till terroristbrott genom mord på fem personer, mordförsök alternativt framkallande av fara för annan samt framkallande av fara gentemot totalt 149 personer. Efter att förhandlingen inleddes har några av fallen rörande mordförsök skrivits av.

ANNONS