Förra året ingicks 50 800 äktenskap i Sverige. Arkivbild.
Förra året ingicks 50 800 äktenskap i Sverige. Arkivbild.

Ockelbo i topp i skilsmässostatistiken

Ockelbo, Gnesta och Sundbyberg har något gemensamt. De är nämligen de kommuner där skilsmässofrekvensen är högst. Piggast på vigsel är par i Solna.

ANNONS
|

I fjol ingicks 50800 äktenskap i Sverige. Det motsvarar 5,0 äktenskap per 1000 invånare, visar färsk statistik från SCB. År 2008 var motsvarande siffra 6,1 och sedan dess tycks intresset för att gifta sig långsamt ha sjunkit.

- Vi har en växande befolkning och framför allt i spannet 25–40 år. Så uppenbarligen är det inte lika viktigt att gifta sig jämfört med för tio år sedan. Men om trenden fortsätter är svårt att sia om, säger befolkningsstatistiker Tomas Johansson vid SCB.

ANNONS

I kras

Under fjolåret gick också 25000 äktenskap i kras, motsvarande 2,4 per 1000 invånare. Skilsmässofrekvensen har pendlat mellan 2,3 och 2,8 under 2000-talet, och så som det ser ut nu kan man säga att ungefär vartannat äktenskap slutar i skilsmässa.

- Men det är ju med fördröjning. Folk börjar skilja sig efter tre-fyra-fem års äktenskap, säger Tomas Johansson.

Som med all annan statistik på området så ser det olika ut i kommunerna. De par i Gällivare som gick skilda vägar i fjol hade i snitt varit gifta i 6,3 år medan par i Vadstena och Öckerö hade hållit ihop i 16,4 år. Rikssnittet bland skilsmässoparen låg på 11,3 års äktenskap. Bland dem som i fjol blev änkling eller änka hade äktenskapet varat i lite drygt 47 år.

Solna och Ockelbo

Mest giftaslystna under fjolåret var man i grannkommunerna Solna och Sundbyberg, med 7,0 respektive 6,7 giftermål per 1000 invånare. Trea var Arjeplog i Norrbotten och värmländska Eda med 6,4 giftermål vardera.

Ockelbo i Gävleborgs län toppar listan över högst andel skilsmässor: 3,7 skilsmässor per 1000 invånare. Ockelbo följs av Gnesta och Sundbyberg, med vardera 3,6 skilsmässor. Nordmaling i Västerbotten har den lägsta frekvensen: 0,8 skilsmässor per 1000 invånare. Sotenäs, Grums och Älvdalen hade också en låg skilsmässofrekvens: 1,1.

ANNONS

Ung befolkning

Det är alltså storstads- och landsortskommuner, och tätt befolkade och glest befolkade kommuner om vartannat i statistiken. Så medan giftermålsettan Solna fick 564 nya äkta par i fjol, fick trean Arjeplog 18.

- Vad gäller många storstadskommuner är befolkningen relativt ung. Solna och Sundbyberg har också haft en väldigt stor produktion av bostäder. Många har kanske flyttat ihop i en ny bostad och bestämmer sig för att gifta sig också, säger Tomas Johansson.

Sett över hela landet var de män som gifte sig i fjol lite drygt 36 år medan kvinnorna var knappt 34. Men det gäller de som gifte sig för första gången. Medelåldern på män som gifte om sig låg på 51 år och för kvinnor på 47 år.

TT

Fakta: Högst andel skilsmässor

Källa: SCB

ANNONS