Sprutor som laddats med vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.
Sprutor som laddats med vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nytt svenskt fall efter Astravaccin

Ännu en svensk kvinna har drabbats av blodpropp i kombination med brist på blodplättar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Hittills har nu totalt tre fall bekräftats i Sverige.

ANNONS

Det tredje och senaste fallet inkom till Läkemedelsverket på onsdagen och rör en kvinna i 60-årsåldern. Drygt två veckor efter vaccination konstaterades hon med blodproppar i lungan i kombination med låga nivåer av blodplättar samt misstänkt blödning.

Kvinnan har vårdats på sjukhus men "är nu på bättringsvägen", enligt Läkemedelsverket.

Den ovanliga "blodkombinationen" fastslogs på onsdagen som en mycket sällsynt biverkning av Astra Zenecas vaccin efter omfattande utredning av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA). Både EMA och Läkemedelsverket bedömer dock fortsatt att nyttan överstiger risken.

Ett dödsfall

De andra två svenska fallen rör också kvinnor. En kvinna i 30-årsåldern som behövde intensivvård och en kvinna i 60-årsåldern som avled till följd av tillståndet.

ANNONS

– Det var en väsentligen tidigare frisk kvinna. Utifrån Pracs (EMA:s expertpanel) konklusion om vaccinet och den här typen av händelser är det stor sannolikhet att det finns en koppling till vaccinationen, sade Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson på onsdagen.

De flesta inrapporterade fallen i den europeiska utredningen rör kvinnor som är under 60 år och där symtomen inträffat två veckor efter sprutsticket. Inga riskfaktorer som kön eller ålder har dock bevisats.

Känt tillstånd

Den livshotande blodkombinationen har synts inom vården redan innan den började beskrivas som en misstänkt biverkning från Astravaccinet. Och om vården känner till tillståndet kan påverkas i en positiv riktning, enligt Peter Svensson, professor i koagulationsmedicin vid Lunds universitet och rådgivare vid Läkemedelsverket.

– Blodkoagulationen vill vara i balans. Ibland rubbas balansen för att resultera i en blodpropp och ibland i en blödning till följd av låga nivåer av blodplättar. Men i de omtalade fallen inträffar båda två samtidigt. Man blöder på ett ställe i kroppen och på ett annat ställe får man blodproppar. Det är obehagligt, har han tidigare sagt till TT.

Erik Nilsson/TT

Fakta: Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin är ett av fyra vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

Två vaccindoser behövs.

Biverkningarna har varit överlag milda. I Storbritannien har man sett att vissa patienter fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. Det har rapporterats om vårdpersonal som fått sjukskriva sig efter vaccinering, men även där har det handlat om förväntade och milda biverkningar.

ANNONS