Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bank-id i mobilen. Arkivbild.

Nytt steg för säkrare bank-id

En ny funktion ska göra användningen av bank-id säkrare.

Under måndagen kom företaget bakom bank-id, Finansiell id-teknik, ut med en ny säkerhetsuppdatering, vilket innebär att användarna kommer ha ett nytt steg i sin inloggning för att säkerställa att inloggningen inte görs mot någon annan dator än den användaren har, skriver Dagens Nyheter.

När man skrivit in sin kod i bank-id-appen kommer en så kallad qr-kod dyka upp på datorskärmen. Den ska då läsas av med mobiltelefonens kamera och verifieras.

- Det här är ett nytt sätt att möta den utmaningen vi sett i form av bedragare som lurar användaren att göra någonting när bedragaren ofta sitter på en helt annan geografisk plats. Den här funktionen är till för att ta bort den möjligheten för bedragaren, säger Malin Wemnell, administrativ chef på Finansiell id-teknik till DN.

Den nya lösningen gäller dock bara vid inloggning via mobilt bank-id mot tjänster i datorn, till exempel internetbanken, och inte via mobilen.

Totalt kom e-legitimationsbedragare över 36 miljoner kronor från svenska bankkonton under augusti, enligt siffror från polisen.