Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson på en av de utfrågningar som hållits med partiledarkandidaterna runt om i landet. Arkivbild.

Nytt stöd för Sabuni i partiledarstriden

Nyamko Sabuni samlar stöd hos allt fler – nu också från Liberalernas medlemmar i Västsverige. Men inget av de tunga distrikten har beslutat vem de vill ha som ny partiledare efter Jan Björklund.

På fredagen presenterades resultatet från medlemsomröstningen inom Liberalerna i Västsverige, ett av de tre tunga distrikten.

Siffrorna liknar de från de andra förbund som hållit rådgivande omröstningar: Nyamko Sabuni får störst stöd, följd av Erik Ullenhag. Och så Johan Pehrson en bra bit bakom de två favoriterna.

Drygt en tredjedel av medlemmarna deltog i omröstningen. På söndag fattar förbundet beslut om hur man ska rekommendera sina ombud att rösta – och det är inte säkert att man följer utslaget i omröstningen och nominerar Sabuni.

- Det ger en bild av de aktiva medlemmar som valt att rösta. Jag hade hoppats på ett högre valdeltagande. Det får vi fundera på. Det är första gången vi gör detta och vi kommer att behöva utvärdera processen, säger Pär Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna Västsverige.

De tre tunga avgör

Flera förbund har gett valberedningen besked om sina nomineringar. Nyamko Sabuni är favorit i exempelvis Jönköpings län, Östergötland och Gävleborg, medan Erik Ullenhag nominerats av Uppsala län.

Men kampen är mycket jämn och splittrar Liberalernas medlemmar.

Avgörandet ligger hos de tre tungviktarna – Västsverige, Stockholm och Skåne – som tillsammans har drygt hälften av ombuden på det extra landsmöte som avgör partiledarstriden den 28 juni.

Även Skåneliberalerna har ett möte på söndag.

I Stockholmsområdet pågår möten och omröstningar i olika lokalföreningar för fullt, men först på tisdag, den sista dagen att meddela valberedningen sitt beslut, kommer förbundsstyrelsen att bestämma sig.

Fria ombud

Valberedningen ska därefter presentera sitt förslag till ny partiledare, men det är inte alls säkert att det blir den personen som väljs.

Avgörandet har de 183 ombuden på det extra landsmötet och där är omröstningen hemlig. Även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.