Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution, Lars Lindberger, kommunikationschef Norrtälje kommun och Christian Foster, förbundsdirektör Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun under en pressträff med anledning av stormen Alfrida.

Nytt snöoväder riskerar drabba strömlösa

Det annalkande snöovädret över Roslagen kan innebära nya problem för de tusentals som fortfarande är utan ström efter stormen Alfrida. I Norrtälje kommun har man även problem med trygghetslarm – åtta personer med larm har ännu inte gått att nå.

Under måndagseftermiddagen uppgav Vattenfall att cirka 9 500 kunder var utan ström, som en konsekvens av Alfridas framfart. Situationen är svårast i Norrtälje kommun där drygt 8 000 av de strömlösa hushållen finns.

- Det är en extraordinär situation, men arbetet går framåt. Vi har omkring 300 personer som jobbar med det här och fullt fokus ligger på att strömmen ska komma tillbaka, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution.

Arbetet med att röja nedfallna träd och fixa ledningar kan dock komma att försvåras de kommande dagarna. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för ymnigt snöfall och friska vindar i de Alfridadrabbade områdena.

Provisoriska elnät

- Det gör naturligtvis att de personer som är ute nu och reparerar måste beakta det och reparationstiderna kan justeras därefter. Vi uppdaterar löpande prognoserna för när strömmen kan vara tillbaka under de kommande dagarna, säger Annika Viklund.

Vattenfall har tidigare sagt torsdag som datumet då kunderna kan förvänta sig strömmen tillbaka.

- Vädervarningen är inte direkt det läget vi vill ha nu, säger Annika Viklund.

Stormen orsakade stora materiella skador och enligt Viklund behövs det på sina håll byggas provisoriska elnät innan de ordinarie kan byggas om från grunden.

Trygghetslarm utslagna

Christian Foster, förbundsdirektör för kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje säger att stormen slagit hårt mot många av kommunens äldre.

- Av de 1 700 trygghetslarm vi har slogs 400 ut. Larmen fick då ersättas av personliga besök, säger han.

Förutom personliga besök har det även skickats grupp-sms till brukares anhöriga som uppmanats att kontakta sina nära och kära och förhöra sig om att allt är bra.

- Omvårdnad i hemmet har inte längre varit möjligt för många av brukarna. Ett 60-tal personer har evakuerats från sina hem till speciella omvårdnadsplatser, säger Foster.

Åtta utan kontakt

Åtta personer med trygghetslarm har ännu inte upprättats kontakt med.

- Vi har varit hemma hos dem och fastställt att de inte är där, vi har i nuläget ingen anledning att tro att de är skadade eller på annat sätt drabbade. Vi jobbar så klart för fullt för att upprätta kontakt med dem, säger Christian Foster.