Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelseordförande i Skåne, vid en pressträff om planerna på ett nytt sjukhus i Helsingborg.
Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelseordförande i Skåne, vid en pressträff om planerna på ett nytt sjukhus i Helsingborg. Bild: Johan Nilsson/TT

Helsingborg ska få nytt sjukhus

ANNONS

Helsingborg ska få ett nytt sjukhus i de östra delarna av Ramlösa. Ett förslag till inriktningsbeslut har tagits i den skånska regionstyrelsens arbetsutskott och den 29 april fattas beslut av regionstyrelsen.

– Ambitionen är att bygga ett fullvärdigt akutsjukhus på en yta som är 70 procent större än nuvarande sjukhusområde, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) vid en pågående pressträff.

Han uppskattar att det nya sjukhuset kan stå klart om 11–13 år om inriktningsbeslut fattas i år, rapporterar lokala medier.

Nuvarande Helsingborgs lasarett, från 1975, är under renovering, men det är ett projekt med förhinder, som hittills kostat 3,6 miljarder kronor. Detta område ska på sikt kunna användas till annan verksamhet.

ANNONS

Prislappen för nybygget beräknas till 13,3 miljarder kronor, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

ANNONS