Domstolsverket har fått ett regeringsuppdrag att ta fram förslag på hur tingsrätter ska kunna utse offentliga försvarare när domstolarna har stängt. Arkivbild.
Domstolsverket har fått ett regeringsuppdrag att ta fram förslag på hur tingsrätter ska kunna utse offentliga försvarare när domstolarna har stängt. Arkivbild.

Nytt förslag att utse försvarare utreds

Lagförslaget om att åklagare ska utse offentliga försvarare när domstolarna har stängt fick skarp kritik. Nu har i stället Domstolsverket fått i uppdrag att ta fram förslag på hur tingsrätterna ska kunna göra jobbet.

ANNONS
|

Tidigare i år presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) ett lagförslag om att åklagare ska förordna offentliga försvarare när domstolarna har stängt. Förslaget, som föreslogs träda i kraft den 1 maj, fick stark kritik av såväl advokater som åklagare.

- Det känns underligt att åklagare ska utse försvarare till misstänkta, som ju är deras motpart, sade Mats Svensson vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum till TT i februari.

ANNONS

I torsdags beslutade regeringen att Domstolsverket nu ska ta fram ett förslag på hur tingsrätterna ska kunna utse försvarare under kvällar och nätter när domstolarna har stängt.

- I det här uppdraget ingår att undersöka hur den här beredskapen kan organiseras. Då ska vi också titta på hur många beredskapsområden som det här kan bli aktuellt inom. Det är inte säkert att varje tingsrätt ska ha den här beredskapen utan att man samordnar det på något sätt, säger Joakim Westerlund, verksamhetsutvecklare vid Domstolsverket.

Verket ska också titta på vilken domstolspersonal som ska ha beredskapen.

- Vi ska inte utgå ifrån att det bara är domare. I dag fattas många beslut om offentlig försvarare av domstolshandläggare, som har delegation att göra det, säger Westerlund.

Joakim Westerlund, som leder uppdraget, kan inte uttala sig om hur det kommande förslaget kan tänkas se ut. Resultatet ska redovisas senast den 2 maj.

ANNONS
TT

ANNONS