Jordbruksverket ska fortsätta provta älgar för att säkerställa att det inte är den smittsamma varianten av avmagringssjukan som fått fäste i Sverige. Arkivbild.
Jordbruksverket ska fortsätta provta älgar för att säkerställa att det inte är den smittsamma varianten av avmagringssjukan som fått fäste i Sverige. Arkivbild. Bild: Kleiven, Paul

Nytt fall av dödlig älgsjukdom – fler provtas

Ett fjärde fall av den dödliga avmagringssjukdomen CWD – som kallas galna älgsjukan – har upptäckts i Sverige. Jordbruksverket ska därför provta fler älgar.

ANNONS

Det var i början av 2019 som två avmagrade och till synes blinda älgar hittades i Arjeplogs kommun. Provtagningen av älgarna visade på avmagringssjuka.

Efter att Jordbruksverket testat 600 älgar i Arjeplog och Arvidsjaur hittades i september 2019 ett tredje sjukdomsfall, en älg som var symtomfri vid fällningstillfället.

Och nu har alltså ett fjärde fall påträffats i Robertsfors – en 14 år gammal älgko.

Avmagringssjukdomen Chronic wasting disease finns i två varianter, en smittsam och en icke smittsam som älgar kan drabbas av vid hög ålder.

Provresultaten hos de fyra äldre älgarna tyder på att de fyra djuren har insjuknat i den icke-smittsamma varianten. Men för att fastställa det vetenskapligt krävs ytterligare provtagning, betonar Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

ANNONS

– Det största målet är att få in så mycket kunskap om den här sjukdomen hos älg så vi kan bevisa att det är en spontan variant som inte är smittsam, säger Ågren.

Sjukdomen har dödlig utgång för den drabbade, och därför bekymrar man sig särskilt för den smittsamma varianten. Smittade individer utsöndrar nämligen CWD-prioner som hamnar i marken, och då kan andra hjortdjur bli smittade.

– Det är det läget de har haft i Norge med vildrenarna, att man har den här smittan på marken och då kan man inte ha djur som betar där, säger Ågren.

I samband med årets älgjakt ska Jordbruksverket samla in fler prover.

Linus Svensson/TT

Fakta: Avmagringssjukdomen CWD

Chronic wasting disease (CWD) drabbar djurets hjärna och nervsystem. Det vanligaste symtomet är avmagring men även dregling, tandgnissling och okoordinerade rörelser förekommer.

Smittan sprids ofta via kroppsvätskor och för det djur som drabbas innebär det en säker död. Risken för att människor kan smittas bedöms som låg, men den kan inte uteslutas.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

ANNONS