Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Thornberg slutar på Säpo och tar över som rikspolischef.

Nye rikspolischefen kan "yrket från insidan"

Han har varit patrullerande polis, spanare, utredare och Säpo-chef. Nu kan Anders Thornberg snart lägga titeln rikspolischef till sitt cv.

Anders Thornberg säger att han tänkte efter ordentligt innan han tackade ja till jobbet.

- Men jag brinner för det här. Hela mitt liv har jag arbetat med att se till att det finns ordning och säkerhet i vårt land, att individer inte ska begå brott och att människor inte ska bli utsatta för brott, säger han till TT.

Innan han uttalar sig om förändringar ska Thornberg lyssna.

- Jag kommer att prata med alla medarbetarna inom polisen, jag kommer att prata med de fackliga organisationerna, jag kommer att sätta mig in i problematiken.

Han vill "ingjuta lite mod i svensk polis och satsa på kärnverksamheten".

"Kan jobbet"

Anders Thornberg instämmer med justitieminister Morgan Johanssons (S) uppfattning att tre typer av brottslighet är prioriterade att bekämpa: den grova organiserade brottsligheten med gängskjutningar, sexualbrottsligheten som ökat och vardagsbrottsligheten, med internationella ligor som gör stöldräder mot vanliga människor.

Thornberg är övertygad om att polisen ska bli bättre i takt med att den får mer resurser.

Många ville ha en polis som högsta chef. Thornberg anser att valet av honom innebär att man får en rikspolischef som "kan jobbet".

- Jag har varit patrullerande polis, en gång i tiden. Jag har jobbat med gatulangningsfrågan, jag har varit spanare, utredare, källdrivare, handläggare, kommunikationschef, operativ chef och så vidare. Jag har sett yrket från insidan, från operativ nivå, från taktisk nivå, från strategisk nivå.

En gedigen polisbakgrund, konstaterar Morgan Johansson.

- Detta är första gången sedan omorganisationen 1965 som vi har en rikspolischef som är polis i botten. Vi behövde Anders Thornberg och han hade den kompetensen, säger justitieministern.

Lösa fler brott

En utmaning för polisen förmågan att klara upp brott, som under många år försämrats. Morgan Johansson säger att han om ett år väntar sig att polisen förbättrat utredningsresultaten väsentligt.

- Vi såg en vändning förra året, när antalet redovisade utredningar till åklagare för första gången sedan 2009 ökade. Vi bör se en ännu tydligare ökning och också en som är ännu bredare, där man också ökar inom fler brottskategorier.

Den nye rikspolischefen tillträder den 15 februari. Det är inte klart vem som blir ny chef på Säpo.

Säpo har varit i hetluften efter åtalet mot Rakhmat Akilov, som man inte lyckades stoppa innan han begick dådet i centrala Stockholm i fjol.

- Vi har gjort det vi kunnat göra från Säkerhetspolisen. Det är en rättsstat, vi jobbade med de möjligheter vi hade. Vi får in 6 000 underrättelser per månad, och tips varannan dag om personer som planerar attentat mot Sverige, säger Thornberg.