År 2019 har inletts med stök och raketer och smällare som riktats åt fel håll. Arkivbild.
År 2019 har inletts med stök och raketer och smällare som riktats åt fel håll. Arkivbild.

Nyårsnatt med bränder, bråk och tågstopp

Det nya året inleddes som det gamla avslutades – mycket stök och raketer och smällare som riktats åt fel håll. I Göteborg fick räddningstjänsten rycka ut till flera bränder och i södra Stockholm stannade pendeltågen under en kort tid.

ANNONS
|

Det brann på flera platser runt Göteborg när 2019 ringdes – och smälldes – in. Polis och räddningstjänst fick rycka ut på ett flertal larm om bränder.

I Angered i nordöstra delen av staden utbröt en kraftig lägenhetsbrand.

- Där är det folk som har hoppat från fönster i fastigheten som brinner, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst, till GT.

ANNONS

- Det är en lägenhet som brunnit. Skadorna är begränsade. De som hoppade var sådana som bodde i andra lägenheter. De gjorde en egen evakuering av huset. Ingen blev skadad.

Dessutom rapporterades sammanlagt 17 bränder i bilar och containrar i Göteborg under årets första två timmar. Hur många som orsakats av fyrverkerier var dock oklart.

Stopp för pendeltågen

Vid Handens pendeltågstation i Haninge söder om Stockholm började ett flertal personer slåss och när de kom ner på spåren stoppade tågledningen all trafik som passerade stationen, såväl norr- som södergående. Tågstoppet hävdes 01.20. Polisen kunde inte uppge om någon skadades vid tumultet.

Även Rågsveds tunnelbanestation stängdes under kortare tid på grund av bråk, och tågen tvingades köra förbi utan att stanna.

- Det var ungdomsgäng som sköt raketer mot varandra och ordningsvakterna och det gick inte att upprätthålla säkerheten, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen, till TT.

ANNONS

Under årets första timmar besköts även polisen med raketer och smällare på flera platser i Stockholm.

- Det har varit flera sådana incidenter efter midnatt, säger Eva Nilsson.

Inga personskador har rapporterats.

Lägenhetsbrand

I Norrköping började ett soprum brinna tidigt under nyårsdagens morgon. Soprummet är fristående, men ligger i anslutning till bostadshus.

- Vi behöver inte evakuera några boende, men måste undersöka så att ingen farlig rök har spritt sig in i trapphus och närliggande lägenheter, säger Stefan Hagdahl, inre befäl på Räddningstjänsten i Östra Götaland, till TT.

Släckningsinsatsen beräknas pågå långt in på förmiddagen.

I Malmö sköts en raket in i en lägenhet knappt en timme före tolvslaget. När räddningstjänsten kom till platsen brann det såväl inne i lägenheten som på balkongen. Ingen person befann sig dock i lägenheten. Det var den andra raketen som kom in i en lägenhet i staden under kvällen.

ANNONS

- På något sätt har raketen tagit sig in genom balkongen, om den har krossat en fönsterruta vet jag inte, säger Torbjörn Krokström på räddningstjänsten Syd till Sydsvenskan.

I Lysekil fick en ordningsvakt föras med ambulans till sjukhus.

- Tre ordningsvakter blev attackerade av ett större gäng och de blev ganska hårt ansatta. En ordningsvakt blev så skadad att han behövde föras med ambulans till sjukhus. Den första ambulansen som kom till platsen blev attackerad och fick dra sig ur, säger Morten Gunneng vid polisen till Aftonbladet.

Spisbränder

Runt om i landet har det även rapporterats om ett flertal spisbränder.

I Tensta i Stockholm kallades räddningstjänsten till en lägenhet med en befarad brand. Det var dock en mindre brand på en spis som var under kontroll.

ANNONS

Även i Karlstad och Kristianstad larmades om liknande incidenter. I Karlstad fick två pojkar föras till sjukhus med lindriga skador sedande själva släckt branden.

Även branden i Kristianstad släcktes av personer i lägenheten.

- Det var en mindre spisbrand, någon som misslyckats med sin matlagning, säger Lars-Åke Lindell, räddningsledare på brandkåren i Broby, till Kristianstadsbladet.

TT

ANNONS