Det märks att Skogsmulle, här gestaltad av Cia Bygdén, är en populär figur bland barnen.
Det märks att Skogsmulle, här gestaltad av Cia Bygdén, är en populär figur bland barnen.

Nya utmaningar för Skogsmulle

Skogsmulle har hunnit bli 60 år och för många barn är den grönklädde figuren med rufsigt hår fortfarande en välkommen figur i skogen. Samtidigt står Mulle inför nya utmaningar i en tid när mobiler och surfplattor stjäl en stor del av barnens uppmärksamhet.

ANNONS
|

Det är en solig torsdagsmorgon på en förskolegård strax utanför Stockholm. På en liten träläktare sitter cirka 15 förväntansfulla barn med ryggsäckar och gummistövlar.

- Är ni redo för Mulle? ropar förskolläraren och verksamhetschefen Cia Bygdén till barnen på en förskolegård i Hässelby Stockholm.

- Jaaa! svarar barnen samtidigt som de springer i riktning mot gårdens grind.

ANNONS

Vindivil är ett så kallat I ur och skur-dagis, vilket innebär barn och personal tillbringar merparten av tiden ute i naturen. Pedagogiken är inspirerad av Skogsmulle och i Hässelby går den äldsta barngruppen varje torsdag på utflykt för att träffa Mulle.

Nya utmaningar

En hel del har hunnit hända sedan Skogsmulle fyllde 50 för tio år sedan. 2007 var den smarta telefonen fortfarande ett nytt fenomen och surfplattan fanns i princip inte. När Mulle nu firar 60 år i skogen finns det mycket som pockar på barnens uppmärksamhet.

- Detta är något som vi måste möta och jobba med. Det gäller att fundera kring hur mobilen kan komma till hjälp i skogen, exempelvis genom appar som hjälper till att identifiera löv och fågelsång, säger Lisa Larsson som är ansvarig för förskoleavtalen för Skogsmulle vid Friluftsfrämjandet.

Initiativet till Skogsmulle togs på 50-talet med syftet att barnen skulle få komma ut i skog och mark.

- Idén om att få barnen att komma närmare naturen är något vi har hållit fast vid. Sedan är det också viktigt att Skogsmulle berättar om miljöpåverkan på ett sätt som inte skrämmer barnen utan förklarar varför det är något man ska bry sig om, säger Lisa Larsson.

ANNONS

"Behövs en figur"

Tillbaka i Hässelby sitter barnen tillsammans med personal i en ring i ett skogsparti en liten bit bort från förskolan.

- Skogsmulle! ropar några av barnen när en grönklädd figur med svans och rufsigt hår kommer gåendes bland träden.

En pojke säger tyst att det är en ur personalen som har klätt ut sig. Och det stämmer att det är Cia Bygdén som är Skogsmulle denna torsdag. Men pojkens skepsis lägger sig snabbt när Skogsmulle börjar prata.

- Det är bra att ha en svans när man ska städa skogen, säger Mulle.

De unga åhörarna nickar instämmande. Det är inte första gången de träffar Skogsmulle eller någon av hans vänner, såsom Skogsfina och Laxe.

Cia Bygdén tror att den naturtillvände 60-åringen kommer vara fortsatt populär i framtiden.

- Mulle har funnits ett bra tag nu och är fortfarande väldigt omtyckt, det säger något. Jag tror det behövs en sådan här figur för att barnen ska bli nyfika och känna att det är roligt, säger Cia Bygdén.

ANNONS
TT

Fakta: Skogsmulle

Under mitten av 50-talet upplevde södra och mellersta Sverige flera snöfattiga vintrar vilket ledde till skidskolorna fick svårt att deltagare. På så vis blev det också färre barn som kom ut i naturen. Som ett svar på detta skapade friluftsledaren Gösta Frohm Skogsmulle, en sorts sagofigur som värnar om skog och mark och som skulle väcka barnens intresse för friluftsaktiviteter.

Friluftsfrämjandet är den organisation som ansvarar för aktiviteter knutna till Skogsmulle. De flesta barn som går i förskolan får någon gång träffa på Skogsmulle och Friluftsfrämjandet driver också Mullegrupper med ledare som organiserar träffar på sin fritid.

ANNONS