Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya uppgifter väntas i ubåtsfallet

Identiteten på kvinnokroppen som igår hittades utanför Köpenhamn är fortfarande okänd. Under eftermiddagen väntas Köpenhamnspolisen gå ut med mer information om identifieringsarbetet. – Normalt använder man tandundersökningar eller fingeravtryck, men här går förmodligen inte det, konstaterar Peter Thiis Knudsen, vice statsobducent till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Strax före klockan 16.00 på måndagen gjorde en manlig cyklist ett makabert fynd av en kroppsdel tillhörande en kvinna. 

Fyndet gjordes bara några meter från strandkanten vid Klydesøen på ön Amagers sydvästra sida. 

LÄS OCKSÅ: Del av kvinnokropp hittad i Öresund

Området ligger inte långt ifrån den plats där ubåtskaptenen Peter Madsen, som misstänks ha dödat försvunna Kim Wall, 30, räddades från sin ubåt dagen efter den svenska kvinnans försvinnande. 

Polisens misstanke är att Madsen sänkte sin ubåt medvetet efter att han enligt egen utsago "begravt" Kim Wall i havet efter att kvinnan dött till följd av en olyckshändelse ombord. 

Enligt Köpenhamnspolisens presstalesperson Stein Hansen tror myndigheten på åtminstone på delar av Madsens historia. 

–  Vi tror att han talar sanning när han säger att hon har dött i ubåten, berättade presstalesmannen Steen Hansen under måndagen. 

Ny information i eftermiddag 

Om den döda kvinnan som i går hittades vid Klydesøen är Kim Wall kunde polisen under måndagskvällen inte svara på. Under eftermiddagen skickades den funna kroppsdelen för obduktion för att en identitet ska kunna fastställas. 

Under tisdagsmorgonen meddelade Köpenhamnspolisen via Twitter att mer information gällande den funna kvinnokroppen kommer att lämnas under tisdagseftermiddagen. 

 

Obducenten: Kan ta tid 

Då endast delar av en kropp har anträffats befarar den danska vice statsobducenten Peter Thiis Knudsen att arbetet kan ta en tid. 

– Normalt använder man tandundersökningar eller fingeravtryck, men här går förmodligen inte det, säger Knudsen till Ritzau.

Han förklarar fortsatt att identifiering med hjälp av tänder kan utföras inom loppet av några timmar. Att identifiera med hjälp av dna kan ta några dagar, förklarar Knudsen. 

Peter Madsen sitter sedan i lördagen den 12 augusti häktad misstänkt för att ha dödat Kim Wall. I en första version, efter att han räddades från sin ubåt, uppgav Madsen att han hade släppt av Kim Wall vid liv på Refshaleøen på norra Amager vid 22.30-tiden samma kväll som de åkte ut i ubåten tillsammans.

Versionen om att en olycka inträffade ombord på ubåten och att han sedan begravde henne i Kögebukten söder om Amager uppgav han en dag senare i samband med häktningsförhandlingen vid Köpenhamns tingsrätt. 

Madsen "lättad"

Under måndagen gav domstolen i samråd med polis och Madsens försvarare klartecken till att lyfta på delar av förundersökningssekretessen - vilket gjorde att polisen valde att gå ut med delar av Madsens senare version offentligt. 

Enligt hans försvarare Betina Hald Engmark kände Madsen lättnad över att uppgifterna blev offentliga. Samtidigt uppgav hon att Madsen, som anser sig helt oskyldig, gärna vill att hela hans version kommer ut. 

Efter att den döda kvinnokroppen anträffades under måndagen spärrade polisen av ett stort område på Sydvästra Amager. Dykningar har också genomförts i området för att se om det går att göra ytterligare fynd.