Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nya sökningar efter försvunna Kim Wall

Under måndagen fortsätter sökandet efter försvunna Kim Wall, 30. Att finna henne är den centrala delen i utredningen. Samtidigt meddelar den misstänkte och häktade ubåtsägaren Peter Madsens advokat att hennes klient inte kommer att överklaga lördagens häktningsbeslut.

Under måndagen meddelade den misstänkte och häktade ubåtsägaren Peter Madsens advokat att hennes klient inte kommer att överklaga lördagens häktningsbeslut.

Det är för danska TV 2 som Madsens försvarsadvokat Betina Hald berättar att hennes klient inte kommer att överklaga Köpenhamns tingsrätt beslut om att Madsen fram till den 5 september ska sitta häktad misstänkt för att ha vållat Kim Walls död.

Betina Hald berättar fortsatt att hennes klient fortsatt nekar till brott men att han accepterar att sitta frihetsberövad under den satta tiden då polisen fortsätter att utreda fallet och söker efter Kim Wall.

Betina Hald uppger att hon hade ett möte med Madsen under gårdagen, men vill inte lämna några fler kommentarer än att Madsen inte kommer att överklaga häktningsbeslutet.

Kan dömas för våldsbrott

Den erfarne danska kriminalkommissarien Kragh har uttalat sig om det uppmärksammade fallet i flera danska medier. Han menar att det är fullt möjligt att uppfinnaren och ubåtsägaren Peter Madsen skulle kunna dömas för att ha begått ett våldsbrott mot Kim Wall även om hennes kropp aldrig hittas.

Madsen häktades i lördags misstänkt för vållande till annans död. Efter att hans förlista ubåt undersökts av kriminaltekniker under söndagen är polisens uppfattning att hans ubåt sänktes till botten med flit.

– Det bästa exemplet är mordet på en homosexuell man 2010 där två män blev dömda trots att det inte fanns något lik, någon brottsplats eller några vittnen, säger Krogh till bt.dk och menar att det kan räcka till en fällande dom om polisen kan lyckas dokumentera en kedja av indicier som stärker misstankarna mot Peter Madsen.

Sökarbetet fortsätter under måndagen

Jens Møller är vice polisinspektör och chef vid avdelningen för personfarlig kriminalitet vid polisen i Köpenhamn. När GP är i kontakt med honom strax innan klockan 8.00 på måndagsmorgonen uppger han att sökningarna efter Kim Wall kommer att fortsätta under måndagen.

– Men på vilket sätt kan jag inte svara på, det har vi inte tagit beslut om men eftersökningarna fortsätter, säger Jens Møller.

Igår sökte polisen efter Kim Wall med både spaningsplan, militära fartyg och dykare i södra Öresund och Kögebukten söder om Köpenhamn där Peter Madsens ubåt bärgades i lördags. Sökningarna avslutades vid 19-tiden på söndagskvällen utan att några fynd gjordes.

Utöver sökningarna efter Kim Wall kommer polisen även fortsatt att undersöka ubåten UC3 Nautilus som har plockats upp och nu ligger på land i ett industriområde i Nordhavn norr om centrala Köpenhamn.

Expert: förklaringen håller inte

Den tidigare kriminalkommissarien Kurt Kragh uppger för bt.dk att han inte köper Madsens version att ubåten sjönk till botten på grund av ett tekniskt fel.

– Jag har pratat med en bekant som har varit i marinen i många år och för mig finns det inga tvivel om att hans förklaring om att ubåten plötsligt sjönk på grund av ett tekniskt fel inte håller, säger Kragh och poängterar att ubåten var säkerhetsgodkänd för att navigera i Danmark.

"Svårt att driva vidare utredningen"

Även om det är fullt möjligt att en person döms för ett grovt våldsbrott utan att en kropp hittades tror den svenska rättsexperten och överåklagaren Sven-Erik Alhem att den danska polisen kommer att få det svårt att driva vidare utredningen om Kim Walls kropp inte hittas om det nu är så att hon inte längre är i livet och Madsen fortsätter att neka till brott.

– Jag tror att det i ett sådant här fall är oerhört svårt att tänkta sig att man kan föra utredningen vidare utan att återfinna en kropp. Nekar han till brott blir det väldigt svårt att komma bort från en mängd olika alternativa händelseförlopp, sa Alhem under söndagseftermiddagen till GP.