Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya riktlinjerna: Då bedöms du vara smittfri från covid-19

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat riktlinjerna för när man bedöms vara smittfri efter en covid-19-infektion. Nu görs undantag för vård- och omsorgspersonal – samtidigt som formuleringen "frisk och symptomfri" har bytts ut.

Rekommendationerna kring hur man smittar med covid-19 har uppdaterats allt eftersom under pandemin. Bland annat har undantag gjorts för torrhosta samt lukt- och smakbortfall, då Folkhälsomyndigheten bedömt att de symptomen kan hänga kvar trots att man är frisk när sju dagar gått sedan insjunknandet.

Nu presenterar myndigheten en ny vägledning kring när man bedöms vara smittfri från covid-19.

Läs mer: Stor omställning krävs för att testa fler för corona

En del riktlinjer känns igen från tidigare, såsom att det ska ha gått minst sju dagar sedan insjuknandet. Där har den tidigare riktlinjen dock varit att man ska ha varit "frisk och symptomfri" i två dagar – nu beskrivs det som "minst två dygns feberfrihet och allmän förbättring".

Speciella direktiv för vårdpersonal

I den nya vägledningen betonas att vård- och omsorgspersonal alltjämt ska provtas vid minsta misstanke, utöver de allmänna riktlinjerna.

För boende inom äldreomsorgen gäller, i stället för sju dagar, att man ska vara hemma i minst 14 dagar efter insjuknandet. Detta med hänvisning till försiktighetsprincipen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: Nu införs visir för personal som möter äldre

Den som har blivit extra sjuk i covid-19, och behövt sjukhusvård, har ytterligare något längre restriktioner. Då gäller minst två dagars "feberfrihet med stabil klinisk förbättring" när åtminstone 14 dagar gått sedan insjunknandet. Men den som intensivvårdats bedöms vara smittsam i minst 21 dagar.

Mest smittsam tidigt i förloppet

Riktlinjerna har i flera fall alltså en gräns på sju dagar. Anledningen till det, enligt Folkhälsomyndigheten, är att man menar att kunskapen som finns tyder på att man är som mest smittsam vid insjuknandet och tidigt i sjukdomsförloppet.

Samtidigt påpekar myndigheten att kunskapen kring smittsamheten fortsatt är begränsad.

Arbetsgruppen som varit med och tagit fram de nya riktlinjerna består av personer från Svenska Infektionsläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Svenska Hygienläkarföreningen, Smittskyddsläkarföreningen samt Folkhälsomyndigheten.