Stormen som dragit in över norra Sverige har lämnat tusentals hushåll utan el. Arkivbild från Hemavan.
Stormen som dragit in över norra Sverige har lämnat tusentals hushåll utan el. Arkivbild från Hemavan.

Nya hårda vindar till kvällen

Stormen som drog in över Norrland i helgen har lämnat tusentals hushåll strömlösa. Och det fortsätter att blåsa.

ANNONS
|

Stormen Mats ger fortsatt besvärligt väder i stora delar av Norrland. SMHI utfärdade redan i helgen en klass 2-varning för storm i Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Under måndagsmorgonen har vinden avtagit i Jämtland.

- Däremot är det blåsigt i fjällkedjan fortfarande. Under morgonen kommer vinden att tillta i Lapplandsfjällen, säger Sandra Andersson hos SMHI.

På kalfjället kan det komma att blåsa upp emot 32 m/s i byarna. Till eftermiddagen bör vinden ha avtagit, men under måndagskvällen väntar ett nytt oväder.

ANNONS

- Vi får in ett nytt vindband under kvällen som kommer att beröra Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen. Även öster om fjällkedjan kan det komma upp i hårda vindar.

Med stormen har över 6000 av Vattenfalls och Eons kunder blivit utan el. Under måndagsmorgonen är fortfarande ett tusental hushåll strömlösa, framför allt i Jämtlands, Västerbottens och Västernorrlands län.

- Det har blåst jättemycket. Vi har jobbat under natten, men inte kunnat på alla ställen på grund av säkerheten i mycket hård vind, säger Magnus Kryssare på Vattenfalls pressjour.

Under måndagsmorgonen har Vattenfall fortfarande drygt 1500 strömlösa abonnenter. Fram emot lunchtid är förhoppningen att de flesta drabbade ska ha strömmen åter.

Förutom kraftiga vindar kan Lapplandsfjällen även räkna med ytterligare snöbyar. Även övriga delar av Norrland får en del nederbörd i form av både snö och regn, främst under eftermiddagen och kvällen.

ANNONS

Vindarna ställer också till det för sportlovsfirare. I Åre är skidliftarna i högzon avstängda och i Härjedalen har vägen över Flatruet stängts på grund av hårt väder.

TT

ANNONS