SJ har fått nya böter för brister på nattågen till norra Sverige. Arkivbild.
SJ har fått nya böter för brister på nattågen till norra Sverige. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nya böter för SJ för brister på nattåg

ANNONS
|

Problemen med underhållet av nattågen till norra Sverige fortsätter.

Nu har Trafikverket delat ut ytterligare ett vite på över en halv miljon kronor till SJ för brister under första kvartalet i år, rapporterar Dagens Nyheter. En stor del av vitet, 390 000 kronor, har delats ut på grund av trasiga toaletter och duschar.

– Det läckte avloppsvatten från toaletten. Det luktade illa och var blött, säger resenären Dag Halvorsen, som nyligen reste sträckan Åre-Stockholm med SJ, till DN.

Enligt Tobbe Lundell, presschef på SJ, beror det bristande underhållet på att tågbolagets underhållsleverantör just nu har svårt att få ihop bemanningen.

ANNONS

– Därför hinner vi inte få tågen i de skick som de ska vara i tid, säger han till tidningen och tillägger att rekrytering av personal pågår.

Nattågen till norra Sverige har dragits med brister en längre tid. SJ och norskägda Vy som bland annat kör sträckorna Göteborg-Åre och Stockholm-Narvik har fått över 1,5 miljoner kronor vardera i vite för bristande komfort eller förseningar sedan bolagen tog över nattågstrafiken 2020, enligt DN.

ANNONS