Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tunga besked för Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i SvD/Sifos senaste väljarbarometer. Arkivbild.

Ny Sifo: Stort väljartapp för M

Moderaterna gör ett kraftigt väljartapp i Sifos väljarbarometer för februari. Partiet har nu ett stöd på 17,2 procent, jämfört med 19,5 procent i januarimätningen.

Tappet är den enda statistiskt säkerställda förändringen i februarimätningen, som redovisas i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Moderaterna ligger nu betydligt under valresultatet på 19,8 procent.

Enligt Sifo tappar M i huvudsak väljare till Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

- Kristdemokraterna har under Ebba Busch Thors ledning blivit en allvarlig konkurrent till Moderaterna. Vi kan komma att se mer av detta i det kommande EU-valet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

För Liberalerna är beskedet dystert – med 3,8 procent hamnar partiet, som nu står inför ett partiledarbyte, under riksdagsspärren för andra månaden i rad.

Centerpartiet ligger däremot kvar på ungefär samma stödnivå som i januarimätningen.

- Centern har inte drabbats lika mycket av uppgörelsen med regeringen, i huvudsak är det Liberalerna som har tagit stryk, säger Toivo Sjörén till SvD.

Sifo-undersökningen – den andra väljarbarometern sedan regeringsuppgörelsen – genomfördes mellan den 4 och den 14 februari, och bygger på 3 888 intervjuer.