Åklagare har inlett en ny förundersökning angående köerna till canceroperationer på Karolinska universitetssjukhuset sommaren 2017.
Åklagare har inlett en ny förundersökning angående köerna till canceroperationer på Karolinska universitetssjukhuset sommaren 2017.

Ny förundersökning om cancerkö på Karolinska

Åklagare har inlett en ny förundersökning angående köerna till canceroperationer på Karolinska universitetssjukhuset sommaren 2017. Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan och gäller en patient som fick sin operation först ett halvår efter ställd diagnos.

ANNONS
|

Enligt förundersökningsledare Paul Beijnes vid polisen i Södertörn finns anledning att missänka brott som lyder under allmänt åtal, skriver Dagens Nyheter.

- I det här fallet har man aktivt ändrat en vårdplan från operation med chans att bli frisk till stödjande behandling, med hänvisning till att det inte fanns en enda operationssal ledig i hela Sverige. Trots att ett erbjudande från Danderyds sjukhus fanns på bordet, säger Paul Beijnes till tidningen.

ANNONS

"Verkningslös behandling"

Mannen hade diagnostiserats på ett annat sjukhus i Sverige med cancer i bukspottkörteln, men skickats till Karolinska där denna typ av operationer är centraliserade. Hans fall diskuterades samma vecka och rekommendationen blev en operation så snart som möjligt, med förtur. Men så blev det alltså inte. Vid denna tidpunkt rådde platsbrist och personalen larmade om de annalkande problemen. Inget gjordes för att tillföra resurser, och i samma veva tackade sjukhuset nej till ett erbjudande om operationshjälp från Danderyds sjukhus.

Mannens aktiva vårdplan ändrades därefter till stödjande behandling, med hänvisning till att det inte fanns någon ledig operationssal.

Hans läkare på Danderyds sjukhus, Lars Granström, som också var sjukhusets kontaktperson, har bistått polisen då förundersökningen inletts.

- Det som skiljer det här mot att stå i kö är att man flyttar en patient från en potentiellt botande operation till en nästintill meningslös cytostatikabehandling, där man vet att resultatet är mycket tveksamt och som senare visade sig vara verkningslös, säger Lars Granström till DN.

"En lögn"

Detta är inte första gången som åklagare inleder en förundersökning om cancersjukvård på Karolinska sommaren 2017.

ANNONS

Lars Granström på Danderyds sjukhus tycker dock att detta fall är "principiellt allvarligare" än de andra fallen.

- En dag har de konferens och säger att de ska ordna förturstid till operation och dagen efter säger de att det inte finns en (ledig) operationssal i hela Sverige – det var ju lögn.

TT

ANNONS