Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Dagens vilda skandinaviska vargstam är inte en korsning mellan hund och varg. Arkivbild.

Ny forskning spårar vargstammens ursprung

Var kommer egentligen den svenska vargstammen i från? Det har forskare vid Uppsala universitet försökt ta reda på via en ny forskningsmetod.

Den skandinaviska vargstammen ansågs mer eller mindre ha dött ut under 1960-talet. Men så dök varg plötsligt upp i Värmland på 1980-talet.

Sedan dess har forskare försökt ta reda på vargens ursprung, samtidigt som det florerat rykten om att dagens vargstam i själva verket skulle kunna vara en korsning mellan varg och hund.

Men några spår av hund har forskarna vid Uppsala universitet inte hittat i sin nya studie.

Resultaten från studien visar att dagens vargstam kommer från våra nordliga breddgrader, och att den kanske aldrig ens försvann.

- Forskningen visar att den skandinaviska vargstammen sannolikt har ett regionalt ursprung. Det kan till exempel ha rört sig om invandrande vargar från norra Europa eller vargar som helt enkelt fanns kvar från den stam som en gång i tiden var utbredd över hela Skandinavien", säger Hans Ellegren.

I studien har forskarna tittat på DNA och den nedärvda Y-kromosomen hos varghannar i dagens stam, och på så vis kunnat följa fäderneslinjer långt tillbaka i tiden.