Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ian Wachtmeister i tv-husets entré i samband med en partiledardebatt 2014. Arkivbild.

Ny demokratis Ian Wachtmeister är död

Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för Ny demokrati, har avlidit, 84 år gammal.

Näringslivsprofilen Wachtmeister gick i våras ut och berättade att han drabbats av cancer.

”Livet har olika skeenden och utmaningar. För en månad sedan ändrades mitt liv i grunden”, skrev han i slutet av maj i ett självutlämnande inlägg på Facebook. På lördagskvällen bekräftade hustrun hans bortgång för Svenska Dagbladet.

Ian Wachtmeister har ett långt förflutet inom näringsliv och politisk debatt. Men det var först 1991 han i bredare mening blev känd för svenska folket då han tillsammans med skivbolagsdirektören Bert Karlsson grundade partiet Ny demokrati. Partiet tog sig med ett väljarstöd på 6,7 procent in i riksdagen samma år.

”Greven och betjänten”

Med sina – som svensk riksdagspolitiker betraktat – annorlunda bakgrunder kom de med sina kontroversiella politiska idéer och uppseendeväckande utspel att uppfattas som udda fåglar av etablissemanget. Adelsmannen Ian Wachtmeister och Bert Karlsson, med rötter i arbetsklassen, kom i medierna att kallas ”greven och betjänten”.

- Ian var en person som helt uppenbart trivdes i rampljuset. Han gillade att stå i riksdagens talarstol och han förde in humor i debatterna, något som var ovanligt då, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.

"Vågade ta ställning"

Bert Karlsson minns honom som rakryggad:

- Ian vågade ta ställning. Det var därför som jag gick ihop med honom, säger han tillägger:

- Han var en fantastisk debattör. Den enda som kunde spöa honom verbalt var Göran Persson. De hade en debatt om ekonomi i riksdagen mot slutet. Då åkte han dit faktiskt.

Ian Wachtmeister valde dock att lämna partiet 1994 efter meningsskiljaktigheter med partiledarkollegan. 1998 försökte han göra politisk comeback genom Det nya partiet, ett parti vars program ideologiskt hade stora likheter med Ny demokrati. I valet samma år lyckades man samla knappt en halv procent av rösterna och efter misslyckandet upplöstes partiet.

Rådgivare åt Åkesson

Under senare år har Ian Wachtmeister befunnit sig i politikens periferi genom att agera rådgivare åt Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och genom att gästtala på partiets konvent.

Åren innan Ny demokrati bildades gav han ut debattboken "Ankdammen", där han genom satir kritiserar svensk politik – en publicering som senare skulle följas av flera likande böcker.

I sitt tidiga yrkesliv gjorde Ian Wachtmeister karriär inom metallindustrin, bland annat vid Oxelösunds järnverk och senare i Electrolux-koncernen. Under tidigt 1980-tal grundade han bolagsstrukturen The Empire, som verkar på den nordiska marknaden.

- Han kunde prata med precis alla personer. Det var kanske också det som gjorde att han slängde sig upp i näringslivet, säger Bert Karlsson.