Nu ska Billdals gård återfå sin forna glans

Det började som en sommarstuga för den absoluta eliten i Göteborg, men slutade i förfall med läckor, brandskador och inbrott. Nu ska Billdals gård återfå sin forna glans.

ANNONS
|

På 1860-talet lät grosshandlaren och träpatronen James R Dickson bygga ett sommarhus i Billdal, med inspiration från både nyrenässans och England. Efter att ha passerat en rad rika och celebra göteborgares händer, som byggmästaren August Krüger och grosshandlarna Charles Felix Lindbergh och Gustaf Werner, tog staden över ägandet på 1960-talet.

Genom åren har dock sommarhuset fått sig en del törnar. Fasaden har fått stå och flagna, de omliggande miljöerna växa fritt. I huset har vatten läckt in och ett rum på övervåningen har brandhärjats. Därtill har tjuvar brutit sig in och bland annat stulit delar av en kakelugn.

2014 inleddes en renovering av den stora huvudbyggnaden och sedan en tid tillbaka har exteriören återfått sin lyster.

ANNONS

I dag står en food truck utanför och människor på promenad med sina hundar stannar till en stund och tar en fika. När man ser gamla bilder kan det nästan vara svårt att förstå att det är samma område.

Så här såg byggnaden ut 2013, före renoveringen.
Så här såg byggnaden ut 2013, före renoveringen. Bild: Henrik Björnsson

Utsidan kanske har fått nytt liv, men interiört är det en helt annan historia. I väggar, tak och golv gapar stora hål. Tapeter och puts har fallit bort och det eldhärjade rummet är fortfarande inte åtgärdat.

Men även om kåken i dag knappast hade imponerat på Dickson, Krüger eller Werner är den faktiskt relativt välbevarad, menar Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab. Att ingen har valt att göra stora renoveringar de senaste decennierna menar hon gör huset unikt.

– Det bästa vi antikvarier vet är när människor inte har pengar. Annars renoverar de bort allt. Det här är faktiskt ganska ovanligt, säger hon.

Besökare får följa med i renoveringsprocessen

Huset saknar el, vatten och avlopp. Däremot finns kakelugnar i varje rum. 1800-tals linoleummattor och kalkputsade vasstak är bevarat. Det kommer det även att vara framöver.

När Higab nu ska rusta upp källar-och entréplan måste det göras i samma stil och med samma material som när det byggdes. Under tiden kommer besökare att kunna följa utvecklingen.

ANNONS

Premiärdatumet fick skjutas upp på grund av coronapandemin, men i rummet som vetter mot verandan har Higab satt upp informationstavlor. Där står det om den gamla byggtekniken. Häromdagen började bokade visningar.

– I stället för att gömma det och öppna när det är fint är det här en möjlighet att skapa förståelse för vilket jobb som ligger bakom detta, säger Boel Melin.

Hennes förhoppning är att restaureringen av Billdals gård skulle kunna kopplas samman med utbildningar och rent av bidra till att bibehålla den gamla skolans byggkunskap.

– Det finns mycket värden att bevara. Inte minst i dag med vårt fokus på miljön. Förr i tiden byggde man får att det skulle hålla i 150 år och bara med naturliga material, säger hon.

Fakta: Så restaureras väggar och tak

• Lös puts knackas ned och fylls i.

• Spräckpanelen under putsen lagas och byts ut där det behövs.

• Färgundersökning som visar färgskikten från tidigare ommålningar.

• Val av färg till ommålning utifrån färgundersökningen – här är det viktigt att vägg, tak och snickerier får en färgsättning från samma tid, det vill säga från samma skikt.

• Lagning och nytillverkning av takrosetter och -stuckatur med hjälp av stuckatörer

Källa: Higab

Inga beslut på att renovera övervåningen

Om husets skick är byggnadsantikvariskt intressant är det desto klurigare för en annan del av Higab – uthyrningen. Thomas Ramussen är fastighetsförvaltare på Higab och förklarar att det är svårt att hitta en hyresgäst till en så stor och omodern byggnad.

El och vatten behöver dras in och då den befintliga byggnaden ska bevaras och inte tål större ingrepp kommer Higab att göra en modern tillbyggnad, där det exempelvis finns möjlighet till ett restaurangkök. Förhoppningen är att kunna hyra ut de nedre våningarna tillsammans med den moderna tillbyggnaden.

ANNONS

– Vi ser att det skulle kunna bli vad jag kallar för en matrelaterad upplevelse. Alltså Kafé, restaurang, konferens eller annat, säger Thomas Ramussen.

Men ni ska alltså bara renovera källarplan- och entréplan? Inte övervåningen och vinden?

– I nuläget har vi bara beslut för källar- och entréplan, men finns intressenter med en verksamhetsidé som passar in i huset kommer vi förstås att titta på det.

Och ni kommer inte att renovera övervåningen och sedan bara förvalta den?

– Det är en hypotetisk fråga som jag inte kan svara på. Vi är en politiskt styrd organisation och vilka beslut som tas längre fram vet vi inte.

ANNONS