Bilden är från militärövning Aurora 17. Arkivbild.
Bilden är från militärövning Aurora 17. Arkivbild.

Nu ska 6 000 ungdomar mönstra

För första gången på sju år råder det värnplikt i Sverige och drygt 6 000 unga har kallats till mönstring. Intresset har varit högre än förväntat från de kallade, enligt Rekryteringsmyndigheten.

ANNONS
|

- Fler vill bidra till fred och säkerhet i Sverige, sedan påverkar omvärlden och de oroshärdar som finns, säger Bengt Forssten, chef på avdelningen för bemanning och beredskap vid Rekryteringsmyndigheten.

Det nya systemet infördes i år och är en kombination av frivilligt deltagande och kallelse från myndigheten. Antalet inkallade är beroende av hur många som frivilligt visat intresse.

ANNONS

Män mest intresserade

Samtliga 6000 ungdomar som ska mönstra har blivit kallade under tvång, med risk att bli åtalade om de inte dyker upp. Trots det menar Bengt Forssten att de utvalda personerna visat intresse och att deras motivation varit en viktig faktor vid urvalet.

- Vi har tagit väldigt stor hänsyn till motivation och intresse. Vi hade 26000 intresserade, men har valt ut dem som bedömt sin egen förmåga bäst, säger han.

Totalt sett har 90000 unga, födda 1999, fått svara på frågor från Rekryteringsmyndigheten inför urvalet. Trots att värnplikten gäller lika för män och kvinnor, är det männen som visat störst intresse.

- Vi har bedömt helt lika mellan män och kvinnor, men intresset för värnplikt är lägre hos kvinnor, säger Bengt Forssten.

Fler utbildningsplatser

Endast 1500 av dem som ska mönstra i år är kvinnor och i framtiden kommer att det behövas fler intresserade. Inom tre år vill Försvarsmakten utöka utbildningarna med ytterligare 1000 platser.

ANNONS

- Skulle det bli krig behöver man få in fler människor och vi har inte fått in tillräckligt många. År 2020 har man tänkt att Försvarsmakten ska ha minst 5000 platser, säger Bengt Forssten.

Utöver de personer som kallats till mönstring finns ytterligare tusentals personer som anmält sig frivilligt.

- Det har funnits ett jättestort intresse. Förr ville man slippa bli inkallad, nu undrar man hur man ska göra för att komma in, säger Bengt Forssten.

TT

Fakta: Mönstring

Sedan 2010 har värnplikten legat vilande. De som sökte sig till Försvarsmakten under denna tid gjorde det frivilligt. I år infördes ett system som kombinerar frivillig ansökan med kallelse till mönstring. Både män och kvinnor kallas och totalt ska försvaret fylla 4000 utbildningsplatser. Den som blir kallad till mönstring måste infinna sig, annars kan man riskera att åtalas med böter eller fängelse som straff.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

ANNONS