Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vintergatan, snart synlig på en natthimmel nära dig. Arkivbild.

Nu är vyn mot Vintergatan som allra bäst

Under sensommaren och hösten syns Vintergatan som allra bäst. Lämna de upplysta tätorterna, lyft blicken och se hundratals miljarder stjärnor breda ut sig.

De många hundra miljarder himlakroppar som tillsammans utgör Vintergatan är fördelade i en stor skiva. Inuti denna skiva, ungefär 26 000 ljusår från galaxens centrum, finns jorden och när dess invånare blickar upp mot himlen avtecknar sig skivan som ett band av ljus. Eller, som våra förfäder formulerade det, en gata.

Den allra bästa tiden att se denna gata är nu, under sensommarens och höstens månfria nätter.

- Den är mitt över oss nu, säger Sofia Feltzing, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Vår hemgalax låter sig dock inte skådas från tomten eller köksfönstret.

- Man ska ta sig så långt bort från civilisationen så möjligt, någonstans där det inte lyser massa gult från motorvägskorsningar och städer. Är man i en skog kan man få skydd från ljus i en glänta. Och så får man vara ute en stund så att ögonen hinner vänja sig, säger Sofia Feltzing.

I södra Sverige är vyn mot Vintergatan idealisk mellan den 13 och 27 augusti. Ett månvarv senare rekommenderas södra och mellersta Sverige att rikta blicken mot skyn mellan den 10 och 25 september. Från den 10 till den 25 oktober har hela landet utmärkt utsikt mot vår hemgalax.