En stor skillnad jämfört med normala terminsstarter är att alla nybörjarstudenter från andra delar av landet har kunnat erbjudas boende i Lund. Arkivbild.
En stor skillnad jämfört med normala terminsstarter är att alla nybörjarstudenter från andra delar av landet har kunnat erbjudas boende i Lund. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nu är det lättare att hitta studentrum

Den här terminsstarten är det enklare än vanligt att hitta studentbostad. Det är tydligast på mindre studieorter, där i vissa fall studentrum stått tomma under hösten, men även i universitetsstäderna är pandemieffekten tydlig.

ANNONS

I Linköping krävs inga köpoäng alls för att få studentrum.

– Just nu är det noll dagars kö, säger Simon Helmér, vd för Studentbostäder i Linköping.

Att färre internationella studenter kommer till Sverige är den främsta orsaken. Eftersom undervisningen sker på distans väljer också många svenska nybörjarstudenter att bo kvar på sina hemorter och följa undervisningen därifrån, tror Henrik Krantz, vd för AF Bostäder i Lund.

Stannar hemma

– Vi tror att en hel del stannar hemma några månader till och tänker att "jag ställer mig i kön i stället och hoppas på en bostad senare i vår eller kanske till och med till hösten", säger han.

ANNONS

En stor skillnad jämfört med normala terminsstarter är att alla nybörjarstudenter från andra delar av landet har kunnat erbjudas boende i Lund. Och eftersom trycket är lägre har kötiden för alla andra studenter kortats.

– Trycket är lite lägre än normalt, men på de stora orterna är det fortfarande en stor bostadsbrist så man får ju fortfarande ha många köpoäng för att få bostad där, säger Stina Olén, vd för branschorganisationen Studentbostadsföretagen.

Korridor lockar färre

Internationella studenter brukar vilja bo på korridor i stället för egen lägenhet. På den typen av boende har efterfrågan minskat både på de mindre studieorterna och i universitetsstäderna under hösten.

På många mindre studieorter har efterfrågan minskat även på studentlägenheter. Stina Olén har fått signaler om att vissa studentboenden till och med kan komma att avvecklas.

– Men det är bara i de fallen där det redan innan har funnits en vikande marknad, säger hon.

Cecilia Klintö/TT

Fakta: Korridorrum påverkas mest

På både mindre och större studieorter har efterfrågan på korridorrum minskat under hösten, visar en enkät som genomförts av branschorganisationen Studentbostadsföretagen.

Främsta orsaken är att antalet internationella studenter har minskat till följd av pandemin och just denna studentgrupp brukar annars föredra studentkorridor.

På många av de mindre och medelstora studieorterna har efterfrågan minskat även på studentlägenheter. Men på många av de största studieorterna finns fortfarande en brist på bostäder för studenter. Bara 18 procent av fastighetsägarna på dessa orter tyckte under hösten att trycket minskat.

Studentbostadsmarknaden har också påverkats av att fler studenter säger upp sina kontrakt i förtid, vilket gör att fler studentbostäder periodvis står tomma.

Källa: Studentbostadsföretagen

ANNONS