Vit-maktmiljöer är en av de grupper NMR oftast rekryterar ur. Arkivbild.
Vit-maktmiljöer är en av de grupper NMR oftast rekryterar ur. Arkivbild.

NMR-aktivisten oftast brottsdömd man kring 30

En man i 30-årsåldern, ofta dömd för brott. Det är den gemensamma nämnaren för den hårda kärnan av aktivister i nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), enligt stiftelsen Expo.

ANNONS
|

NMR har under senare år gått från att vara den mest radikala nazistiska organisationen till att bli också den mest tongivande, enligt Jonathan Leman som är researcher på Expo och kartlägger aktivism, propaganda och brottslighet inom extremhögern.

- Flera i den hårda kärnan av aktivister är flerfalt brottsdömda individer: det handlar om våldsbrott, vapenbrott, hets mot folkgrupp, olaga hot mot tjänstemän och andra brott. Vi ser att det kommer en brottslighet som en följd av organiseringen, säger Jonathan Leman.

ANNONS

Organisationen försöker också bredda sig till äldre män, samt kvinnor.

Bygger relationer

Det är under de senaste åren inom främst tre kategorier som NMR rekryterar nya medlemmar:

- Det är bland dem som har bakgrund i vitmaktmiljön, bland radikaliserade SD-anhängare där NMR bygger relationer med högerpopulistiska individer, och konspirationsteoretiska miljöer kring till exempel antisemitism, 11 september-attackerna eller Illuminati.

- Det sista sker ofta via konspirationssajter som till exempel Red Ice Creation och Blueshift, där man har börjat tillämpa NMR-ideologin. Det har redan tidigare skett en överlappning mellan nyandliga konspirationssajter och NMR, och den utvecklingen har fördjupats, säger Leman.

Antalet medlemmar inom NMR rör sig om enbart några hundra personer, trots att den öppet nazistiska organisationen utifrån sin styrka på internet försöker ge sken av att vara starkare än vad man är.

Umgänget avgörande

Olika faktorer kan få en medlem att lämna NMR, förklarar han.

ANNONS

- En struktur som man är med i kan falla sönder, och man kan börja ifrågasätta idéerna. En ny partner kan bli startskottet, eller om miljön är brottslighet eller missbruk kan man lämna den. Vänskap, familj, umgänge och idéer gör att man kommer in i NMR, och samma kan ha betydelse när man lämnar den.

Det är inte heller ovanligt att många som slutat vara aktiva på gatorna fortfarande är anhängare till NMR.

TT

ANNONS