Nio personer har åtalats för olovlig vattenskoterkörning. Vattenskoterföraren på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Nio personer har åtalats för olovlig vattenskoterkörning. Vattenskoterföraren på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nio vattenskoterförare åtalade

ANNONS
|

Den 1 maj i år blev det krav på förarbevis för att köra vattenskoter. Sedan dess har nio personer åtalats för olovlig vattenskoterkörning fram till och med den sista augusti. Dessutom har fyra strafförelägganden utfärdats.

"För olovlig vattenskoteråkning riskerar föraren 30 dagsböter första gången det händer, även om vi inte har någon fast praxis än", säger kammaråklagare Johan Bülow vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Syftet med den nya lagen är att öka trafiksäkerheten och att minska den störande körningen. Och Johan Bülow tycker att rapporteringen i medierna under sommaren visar att den har haft effekt.

ANNONS

"Upplevelsen är att buskörningen har minskat genom att vem som helst inte har lov att framföra vattenskoter, vilket var själva syftet med att införa förarbeviset", säger han.

ANNONS