Det är minusgrader i nästan hela Sverige. Den hittills lägsta temperaturen för säsongen uppmättes i Nikkaluokta, minus 39,5 grader. Arkivbild.
Det är minusgrader i nästan hela Sverige. Den hittills lägsta temperaturen för säsongen uppmättes i Nikkaluokta, minus 39,5 grader. Arkivbild.

Nikkaluokta leder säsongens köldliga

Kylan håller i sig i hela landet. I helgen har den här vinterns hittills lägsta temperatur uppmätts. Och det är Nikkaluokta som leder köldligan med hela 39,5 minusgrader.

ANNONS
|

Vintern har kopplat ett stadigt grepp på Sverige och det är minusgrader i nästan hela landet. Och kallast är det i norra Norrland.

Under natten mot söndagen sjönk temperaturen ända ner till 39,5 minusgrader i Nikkaluokta i Gällivare kommun.

Att det blir så kallt beror på ett högtryck som kommit in norrifrån och som ger klart väder samtidigt som det är svaga vindar. Det riktigt kalla vädret i norr ser ut att hålla i sig under natten mot måndagen.

- Det ser fortsatt ut att vara ganska klart väder över norra Norrland så det finns nog en möjlighet att det kan bli ganska låga temperaturer, säger Therese Gadd, meteorolog vid SMHI.

ANNONS

Även i resten av Sverige är det kallt och kylan väntas hålla i sig några dagar.

- Vi kommer att ha en period med lite kallare väder, säger Therese Gadd.

Något större sammanhängande nederbördsområde väntas inte de närmaste dagarna. Det kan komma in ett snöfallsområde österifrån över de östra delarna av Svealand och Norrlandskusten sent på tisdagen men den prognosen är osäker, enligt SMHI.

TT

Fakta: Det svenska köldrekordet

Det svenska köldrekordet på 52,6 minusgrader är mer än 50 år gammalt.

Det uppmättes den 2 februari 1966 i Vuoggatjålme i Lapplandsfjällen. 52,6 minusgrader är den lägsta temperaturen som uppmätts vid en officiell svensk väderstation.

Rekordtemperaturen noterades vid observationen klockan 19.

Den högsta temperaturen som uppmätts är 38,0 grader. Så varmt var det den 9 juli 1933 i Ultuna och den 29 juni 1947 i Målilla.

Källa: SMHI

ANNONS