Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NMR demonstrerade i Göteborg i september. Arkivbild.

Nazister stoppades – fick inte gå på färja

En grupp från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) var på väg till Finland – troligen för att demonstrera på landets 100-årsdag. Men resan blev kort när rederiet Viking Line nekade dem att kliva på färjan i Stockholm.

- Det här är en bedömning som vi har gjort tillsammans med myndigheterna. Vårt myndighetssamarbete innebär att vi har bra koll på de olika grupperingar som åker med oss, säger Johanna Boijer-Svahnström, kommunikationschef på Viking Line.

Sammanlagt nekades 24 NMR-medlemmar att stiga på Viking Line Amorella mellan Stockholm och Åbo. De planerade troligen att medverka på den demonstration som finska NMR håller med anledning av Finlands 100-årsdag. Den finska delen av naziströrelsen förbjöds nyligen av en domstol, på initiativ av den finska polisen.

Säkerheten avgörande

Säkerhetsaspekten vägde tungt när Viking Line nekade NMR-medlemmarna att följa med färjan.

- I dag (onsdag) firar Finland sitt 100-årsjubileum och vi har många barnfamiljer ombord. Därför ville vi att det skulle vara tryggt och lugnt ombord, säger Johanna Boijer-Svahnström.

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo, menar att det finns fog för att ta hänsyn till säkerhetsfrågan när det gäller NMR.

- NMR säger själva att det är förbjudet för medlemmarna att oprovocerat attackera andra. Men sedan har vi sett hur de använder situationer där någon munhuggs med dem till att attackera och misshandla den personen, säger han.

- De som reser iväg till manifestationer tillhör dessutom i hög grad organisationens kärngrupp, där många är dömda för våldsbrott sedan tidigare.

Viktigt efter förbudet

Förutom firandet av Finlands 100-årsdag är demonstrationen även viktig för svenska NMR av andra orsaker.

- Inom den här organisationen ingår det, åtminstone för kärnaktivisterna, att man ställer upp på de viktiga sammankomster som arrangeras av medlemmar i grannländerna. Men nu blir det särskilt viktigt eftersom NMR som organisation har förbjudits i Finland, säger Jonathan Leman.