Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nazister kallade partiledare "folkförrädare"

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ropade slagord under flera politikerevenemang i Almedalen. Bland annat drabbades MP:s båda språkrör.

När Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra intervjuades på Svenska Dagbladets scen skrek en grupp NMR-medlemmar "folkförrädare. Senare ställde de sig inne i tidningens tält i närheten av scenen, skriver SvD.

M-ledaren förklarar att hon inte kände sig hotad.

- Aldrig. Det är så många som jobbar med trygghet omkring mig, Och jag tänker aldrig låta sådant där skrämma mig, då har de ju vunnit, säger Anna Kinberg Batra till tidningen.

Tidigare stördes Miljöpartiets pressträff av slagord från NMR-anhängare.

- Vi fick ett telefonsamtal om att det var ett antal personer som uppträdde störande. De flesta flyttade på sig när vi kom dit men en person gjorde motstånd och greps, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

Stolt Fridolin

Gruppen ropade i megafon och kallade MP:s språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin för "folkförrädare". Nazisterna stod drygt 20 meter bort, längre ned från tältet där pressträffen hölls. Men slagorden hördes in till den pågående pressträffen.

- Jag är stolt att vara en som nazisterna betraktar som fiende. Det tar jag som en hedersutmärkelse, sade Gustav Fridolin efteråt till TT.

NMR:s sajt Nordfront bekräftar att en av gruppens aktivister gripits. Det var när polisen ingrep mot störandet som personen blev våldsam och är därefter misstänkt för förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Ytterligare en person hämtades in till förhör och är misstänkt för störande av allmän sammankomst. Båda släpptes sedan men misstankarna kvarstår.

Syndikalisters tält förstört

Under natten mot lördagen fick fackföreningen Syndikalisterna sitt tält i Almedalen vandaliserat. I ett pressmeddelande lägger de skulden på NMR, vars medlemmar ska ha ropat hånfulla kommentarer med antydningar om vad som hänt med tältet.

"Angreppen har skett trots att vi påtalat för polisen att det finns ett direkt påtagligt hot mot vår organisation med tanke NMR:s närvaro, tidigare bombdåd mot vår rörelse och direkta provokationer av nazister på plats."

Politiker på Gotland ser nu över kriterierna för att få hyra mark under Almedalsveckan. Syftet är att stoppa organisationer med antidemokratiska och våldsbejakande budskap.