Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Visby under politikerveckan i Almedalen. Arkivbild

Nazidemonstration i Stockholm del av strategi

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är en av de mest aktiva organisationerna inom den högerextrema miljön. I dag demonstrerar rörelsen i Stockholm, och en stor polisinsats är planerad. Genom att manifestera i huvudstaden får organisationen stor uppmärksamhet.

- NMR har knäckt en kod för uppmärksamhet i medierna. Demonstration i huvudstaden lockar journalister, att utföra sina aktiviteter nära där journalisterna bor och lever – tanken är att det ska ge mer uppmärksamhet, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo.

NMR har fått tillstånd att demonstrera på Kungsholmen i centrala Stockholm. Detta sker samtidigt som över hundra andra arrangemang pågår i huvudstaden, och polisen har kallat in förstärkning från hela landet för att säkra platserna.

Röster och aktivister

Den nazistiska organisationen har också fått mycket uppmärksamhet när de fått tillstånd att i Ludvika och Kungälv hålla dagliga manifestationer och allmänna sammankomster inför valet. Det är också platser där NMR ställer upp i kommunvalet.

- De hoppas att det ska växla in i röster. Men de vill också locka till sig fler personer till deras organisation och få fler att stödja dem, säger Jonathan Leman.

Hur pass stor lördagens manifestation kommer att bli är svårt att bedöma. Det som talar för att det blir färre som sluter upp än tidigare är att många som tidigare ingått i NMR:s svans nu i stället vänt sig till Alternativ för Sverige, enligt Leman.

Fler kvinnor

Enligt Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet som forskar om nazistiska och nationalistiska rörelser, har NMR legat på extremt höga aktivitetsnivåer under en längre tid.

- De har hållit på successivt och trappat upp aktiviteter en rad år, och är också synligare och synligare. Det räcker att man går in på deras så kallade kamprapporter så ser man hela tiden en ständig aktivitet. De trappar hela tiden upp synligheten i det offentliga rummet.

Heléne Lööw har också noterat att organisationens sammansättning vid olika aktiviteter ser annorlunda ut än tidigare.

- De släpper fram andra kategorier av människor som de inte släppt fram tidigare, av säkerhetsskäl. I Almedalen började man se kvinnliga aktivister. Man börjar också se större inslag av äldre personer i aktiviteterna, vilket betyder att de känner en ökad säkerhet.

Ökad aktivitet

I ett skriftligt uttalande säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, att Säpo noterat en ökad aktivitet i både vit makt-miljön och den autonoma miljön. Aktiviteterna brukar öka under ett valår.

"Det kan vi se i år också, och ökningen är inom ramen för våra förväntningar".

Ahn-Za Hagström påpekar att "ökad synlighet är inte det samma som ökat hot". Säpos bedömning är att vit makt-miljön är "främst ett hot mot enskilda individer" och inte mot det demokratiska systemet.

Uppmärksamheten i medierna "kan i första hand påverka miljöernas tillväxt, men också bygga på skrämselkapitalet och känslan av upplevt stöd".