Post- och telestyrelsen (PTS) kallar sitt projekt för att säkra samhällsviktiga funktioner om nätet skulle gå ned för Särimner. Precis som grisen i den gamla nordiska mytologin, som blev uppäten varje kväll men återuppstod nästa morgon.
Ungefär så tänker man sig att den viktiga samhällsinformationen på nätet ska kunna fungera, berättar Ove Landberg på PTS nätavdelning.
Samhällsviktig information
- Vi tittar på hur vi ska minska risken för hur samhällsviktiga webbplatser går ned. Det kan vara mediesajter, men också kommun- och landstingssajter och sajter från myndigheter, säger han.
Sådana sidor behöver vara nåbara för att garantera att medborgare har tillgång till viktiga funktioner i samhället, förklarar han. Särskilt viktiga blir dessa i kristider. Men med överbelastningsattacker och nätstörningar har det hänt att många sajter helt enkelt har slutat att fungera.
Återuppstånden information
Men nu ska det bli ändring. Om sådana sajter skulle bli onåbara, exempelvis efter en överbelastningsattack, vill PTS se om det går att få dem att "återuppstå" via någon annan sida, ungefär som Särimner.
- Vi tittar också på om det finns något som gör det svårt för tekniken att fungera. I vissa delar i landet är till exempel ip-adresser ett problem vid ett avbrott, säger han.
Så är det exempelvis på Gotland, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland. Om kontakten via fastlandskablarna skulle brytas försvinner alla ip-adresser efter en tid, och då går det inte att kommunicera alls via nätet.
Det kan vara fler områden i landet som också får liknande problem, förklarar Ove Landberg.
Sårbarheten i nätet ska undersökas under innevarande år.
- När vi får rapporten ska vi utvärdera den och se vad som kan göras, säger Ove Landberg.
Fakta: Pilotprojekt
PTS finansierar ett pilotprojekt, där man låter undersöka hur olika webbplatser fungerar i extrema situationer. Projektet leds av Sunet vid Vetenskapsrådet, som tillsammans med Netnod ska driva projektet som syftar till att ta fram en pilotlösning för säkrare internet.
Projektet pågår under 2018.
Källa: Post- och telestyrelsen