Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att använda olika e-postadresser för olika inloggningstjänster är ett sätt att hindra datorinsamlande aktörer från att samköra databaser där dina uppgifter finns med. Arkivbild.

Några knep för att undvika datainsamling

Att helt undvika att få användardata insamlad är mycket svårt. Men vill du försvåra insamlingen finns det några saker du bör ha i åtanke när du rör dig på webben.

1. Undvik quiz och andra inbäddade appar och spel som förekommer på Facebook.

2. Undvik webbtjänster som kräver att du loggar in med Facebook.

3. Undvik att surfa genom trådlösa nätverk du inte litar på, eller vars leverantör du inte litar på.

Sammantaget för alla tre företeelser är att du genom att fullfölja accepterar att ingå användaravtal, vilket kan medföra att dina användardata exploateras för okända syften eller säljs vidare.

E-postadressen är nyckeln till att identifiera dig som person i olika databaser. Om du använder samma e-postadress för att ansluta till ett trådlöstnätverk som du använder för att logga in på Facebook så samkörs Facebook-data med de data som nätverket samlar in om ditt surfbeteende. Det innebär att en profil upprättas om dig där det framgår vem du är, baserat på Facebooks uppgifter, och vilka sidor du surfar på, baserat på hur du rör dig på internet under tiden du är ansluten till det trådlösa nätverket.

Se därför till att använda olika e-postadresser. Du kan till exempel ha en personlig och en eller flera slaskadresser dit du – beroende på känslighetsgrad – väljer att få nyhetsbrev, kommunicerar med e-butiker och använder som login för olika webbtjänster.