Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omställningsstudiestödet kan ges till dem som är 27 till 62 år. Arkivbild.
Omställningsstudiestödet kan ges till dem som är 27 till 62 år. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Några ja och många nej till nytt studiestöd

De första ansökningarna för det särskilda studiestödet för dem med yrkeserfarenhet har nu beviljats. Men många, många fler har fått avslag.

Intresset för det nya omställningsstudiestödet - inriktat på gruppen "mitt i yrkeslivet" har varit oväntat stort. Prognosen var 5 300 ansökningar men Centrala studiestödsnämnden har tagit emot nästan 20 000 sedan den 1 oktober då ansökningsperioden öppnade.

Efter närmare två månaders väntan har nu de fyra första fått ja på sin ansökan, medan hela 1 500 har fått nej. Dessa sökande har helt enkelt inte uppfyllt alla villkor.

– Villkoren har funnits på CSN:s webbplats hela tiden, så vi tycker att informationen har varit tydlig. Men det är säkert så att en del har ansökt utan att kolla upp kraven, säger myndighetens pressekreterare Stefan Tärnhuvud.

CSN bedömer att de sökande får vänta i genomsnitt tio-tolv veckor på besked. Ansökningarna betas av i den ordning de kommer in, så vissa kommer att få svar först när vårterminen börjat. Den som då får ett ja men redan har börjat studera kommer att få stödet retroaktivt.

Omställnings­studiestödet är tänkt för dem som behöver vidareutbilda sig eller byta bana och består av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen, upp till ett maxbelopp. Den som vill kan därutöver fylla på med studielån.

Fakta: Några villkor för omställningsstudiestöd

För att få stödet ska personen vara mellan 27 och 62 år.

Den sökande ska ha jobbat minst åtta av de senaste 14 åren, och minst tolv månader av de senaste 24 månaderna.

Utbildningen ska stärka den sökandes ställning på arbetsmarknaden.

För sökande under 40 år får utbildningen inte vara längre än motsvarande 80 veckor (cirka två år) på heltid.

Stödet ges för maximalt 44 veckor på heltid (cirka ett år), oavsett utbildningens längd.

Källa: CSN