Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polis på plats vid macken vid Kungens kurva i södra Stockholm efter skjutningen i januari 2020. Arkivbild.
Polis på plats vid macken vid Kungens kurva i södra Stockholm efter skjutningen i januari 2020. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Nätverkets chaufför pekas ut i dödsskjutningen

En konflikt mellan olika kriminella nätverk i Söderort i Stockholm ledde till skjutningen på en bensinmack vid Kungens kurva. En man dödades – men måltavlan klarade sig med livet i behåll.
Nu har rättegången mot tre män bakom attacken inletts.

Skottlossningen på macken vid Kungens kurva i södra Stockholm ägde rum den 18 januari 2020. Drygt ett år senare inleddes huvudförhandlingen under tisdagen mot tre män i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

Anledningen till att förhandlingen hålls just där, bakom säkerhetsglas och med noggranna kontroller vid inpassering, och inte vid Södertörns tingsrätt där männen står åtalade, framgick när åklagaren inledde sin sakframställan:

– Det här bottnar i en konflikt mellan NN (måltavlan) och hans allierade och ett kriminellt nätverk i Vårby. Jag menar att samtliga åtalade ingår eller i alla fall har en stark koppling till Vårbynätverket, sade Johanna Rejdemo Storbjörk.

Känd som chaufför

När en eller flera gärningsmän öppnade eld på macken skadades en kvinna och en man sköts till döds. En 28-årig man som var den egentliga måltavlan klarade sig oskadd.

Tre män har åtalats misstänkta för inblandning i händelsen. En 24-årig misstänks för mordet på mannen i bilen och för mordförsök på 28-åringen och kvinnan, som är gift med 28-åringen.

Mannen ska ha kört bilen som användes vid attacken, och "tillsammans och i samförstånd" med annan eller andra dödat mannen och försökt döda de två andra.

– Han är känd som chaufför i Vårbynätverket och jag menar att han är förare av den bil som används vid de här gärningarna, sade åklagaren i tingsrätten.

Vem eller vilka som egentligen sköt är oklart. Åklagaren visade under sin sakframställan en film från en övervakningskamera vid macken, som visar hur en hand sträcks ut från bilens högra sida sett bakifrån. Två vapen har använts, något som vittnen tidigt pekade på:

– Det var en ojämn rytm på skjutningen, så jag antar att det var två pistoler involverade, hördes en man som ringde 112 om skjutningen berätta när åklagaren spelade upp larmsamtalet.

Setts med toppskiktet

Två andra män, båda 23 år gamla, åtalas för medhjälp till försök till mord.

Den ene ska tillsammans med 24-åringen rekognoscerat kring bostäder med koppling till måltavlan, den andre ska ha lånat ut sin bil som användes vid mordet.

Bilägaren åtalas också för skyddande av brottsling, grovt brott, och falskt larm, då han samma dag som skjutningen larmade 112 och påstod att han rånats på bilen.

– Han har haft en nära samröre med personer i Vårbynätverkets toppskikt. Han har ett flertal gånger setts tillsammans med personer i den allra högsta ledningen, förklarade Johanna Rejdemo Storbjörk.

Flera andra personer inom toppskiktet i Vårbynätverket är just nu häktade i ett annat ärende, som bland annat rör ännu ett mordförsök på måltavlan som planerades efter den "misslyckade" attacken vid bensinmacken.

Åklagaren ägnade stor del av den första förhandlingsdagen åt omständigheter kring just bilägaren – hur han rört sig den aktuella dagen, vad man hittat i hans telefoner och hur han uttryckte sig när han anmälde bilen stulen. Flera andra telefoner som åklagaren menar har koppling till fallet hittades under en rutschkana på en förskola i Vårby.

Förhandlingen väntas avslutas i slutet av mars.

Erika Nekham/TT

Åhörare och parter släpps in i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt, när förhandlingen mot tre män som enligt åklagaren tillhör eller har koppling till Vårbynätverket inleds.
Åhörare och parter släpps in i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt, när förhandlingen mot tre män som enligt åklagaren tillhör eller har koppling till Vårbynätverket inleds. Bild: Henrik Montgomery/TT