Ett system där olika aktörer kan dela narkotikarelaterad information kan rädda liv, föreslår Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Ett system där olika aktörer kan dela narkotikarelaterad information kan rädda liv, föreslår Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Nätverk föreslås hindra narkotikadöd

Folkhälsomyndigheten vill på uppdrag av regeringen inrätta ett varningssystem för att förebygga narkotikadödlighet. Liknande system finns i dag redan i bland annat Nederländerna och Storbritannien.

ANNONS
|

I Sverige tänker man sig en webbportal dit myndigheter, hälso- och sjukvård och socialtjänst kan dela rapporter om farliga substanser, specifika händelser, förändrade missbruksmönster eller dödsorsaksstatistik.

- Informationen bedöms då och ges grön-, gul-, eller rödmarkering, beroende på hur akut den är att få ut, säger Folkhälsomyndighetens utredare Mimmi Eriksson Tinghög.

Röd skulle till exempel kunna indikera att särdeles farliga substanser som fentanyl eller bensodiazepiner finns i omlopp, information som kan vara livsavgörande givet att den når fram.

ANNONS

Inte brukarna

Nyheten kommer samtidigt som två bröder döms till fem och ett halvt respektive fyra års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död. Via en webbplats sålde de en variant av fentanyl i nässprejsflaskor.

Enligt sidan såldes substanserna för "forskningssyfte" och inte för konsumtion. Men Södertörns tingsrätt slog fast att de såldes och användes som droger. Dessutom visste bröderna att substanserna är mycket farliga – och åtta människor dog.

Även om Folkhälsomyndighetens idé är att systemet ska rädda liv kommer inte brukarna – de som behöver informationen allra mest – ges tillgång.

TT: Hur kommer det sig att ni exkluderar den mest utsatta gruppen?

- Tanken är att det här ska vara en plattform för att identifiera vilken information som ska ut till brukare. Att få ut information till brukare är jätteviktigt, men det ligger inte inom ramen för uppdraget.

"Upp till dem"

Dock finns framtida visioner om ytterligare ett system som exempelvis forskare, brukarföreningar och andra aktörer kan ta del av.

- Då blir det upp till dem som anmäler sig till det utvidgade nätverket att också dela i sina kanaler.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten föreslår ett pilotprojekt, begränsat till en region, som sedan utvärderas och införs permanent på riksnivå. Det är inte klart när projektet kan komma att sjösättas.

TT

ANNONS