Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nätfiske. Arkivbild.

Nätbedrägerier ökar stort

Antalet anmälningar om nätbedrägerier ökar – men bara en bråkdel utreds, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. I år beräknas nätbedrägerierna ha ökat med 40 procent, till över 100 000, men av dem är det 99,6 procent som aldrig utreds.

- Vi utreder ju knappt den här brottsligheten över huvud taget i och med att bedragarna använder den svenska informationen och gör köp kanske från Asien och får varan skickad till sig. Men vi får inte ut informationen från Asien vart de i sin tur skickade varan. Det vill säga vi kan inte avgöra vem som har använt kortinformationen. Tyvärr, säger Jan Olsson, tillförordnad chef vid polisens nationella bedrägericenter till Ekot.

Kostnaden för bedrägerierna är svåra att uppskatta, men enligt en uträkning av Peter Forsman, en av landets främsta experter på nätbedrägerier, handlar det om hisnande summor.

- Ungefär 238 miljarder kronor under föregående år är den totala kostnaden, både direkta och indirekta för svenska samhället, säger Peter Forsman.

En teknik som finns och som kan stävja bedrägerierna är att den tresiffriga så kallade cvc- eller cvv-koden, som finns på bankkortens baksida, ändras varje minut med hjälp av ett litet mikrochip. En teknik som dock är väldigt kostsam.