Det forskas på CCS på många håll i världen, bland annat som här i Norge. Arkivbild från Sleipner-plattformen i Nordsjön.
Det forskas på CCS på många håll i världen, bland annat som här i Norge. Arkivbild från Sleipner-plattformen i Nordsjön. Bild: Marit Hommedal/NTB Scanpix/TT

Nästan alla partier vill fånga in utsläpp

ANNONS

Satsningar på att fånga in och lagra koldioxidutsläpp, så kallad CCS (carbon capture and storage), lockar svenska politiker. Sju av åtta partier ser detta som viktigt, enligt en kartläggning av SR Ekot.

– För att rädda klimatet behöver vi en stor verktygslåda och där är ju CCS definitivt en väldigt intressant teknik. Dock får det inte vara ett sätt att köpa sig fri eller låta bli att göra andra åtgärder, säger Hanna Westerén, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till radion.

CCS är dock en komplicerad och dyr teknik, särskilt i jämförelse med att i stället förhindra själva utsläppen. Och den är så länge bara i startgroparna. Men flera partier tror att tekniken ändå är ett måste, och är positiva till att avsätta pengar för fortsatt forskning och pilotprojekt.

ANNONS

Det enda riksdagspartiet som i Ekots enkät inte säger ja – utan "vet inte" – till CCS-satsningar är Sverigedemokraterna.

ANNONS