Solna tingsrätt. Arkivbild.
Solna tingsrätt. Arkivbild.

Nämndemän stängs av – kvinnan överklagar

Solna tingsrätt har stängt av de två centerpartistiska nämndemän som dömde i den uppmärksammade misshandelsdomen. Men den kvinnliga nämndemannen tar strid och anklagar rådmannen för att ha formulerat domen på egen hand – som ett personligt påhopp.

ANNONS
|

Nämndemännen stängs omedelbart av från sin tjänstgöring och har tre veckor på sig att komma in med eventuella yttranden i frågan innan ett slutligt beslut fattas.

- Jag har meddelat dem att de är avstängda. Skälet är att de gett uttryck för ovidkommande hänsyn vid bedömning av en berättelse, därför finns det anledning att ifrågasätta deras lämplighet, säger lagmannen Lena Egelin, chef för Solna tingsrätt.

ANNONS

- Det gäller främst att man till exempel sagt att kvinnan är från en sämre familj än mannen, och det är ingenting som finns i någon bevisvärdering i svensk rätt, fortsätter Lena Egelin.

Kvinnan ska överklaga

Den ene av nämndemännen, mannen, har avsagt sig alla politiska uppdrag och begärt sitt avsked.

Den kvinnliga kollegan säger dock att hon kommer att överklaga beskedet. Enligt henne skrev rådmannen en helt annan dom än den som meddelades.

- Den har skrivits på ett sätt så den ska peka ut oss, som ett personligt påhopp. Även om vi skulle ha sagt sådana saker så skriver man inte ett domskäl på det sättet, säger hon till TT.

Kvinnan hävdar att hon sedan inte tillåtits uttala sig om domen, som enligt henne var friande för att det saknades bevis.

Föreslog särlagstiftning

I en intervju för 12 år sedan, i samband med politisk kandidatur, föreslog hon en särlagstiftning för muslimer. Den hållningen förnekar hon helt i dag och påstår dessutom att hennes citat i intervjun rycktes ur sitt sammanhang.

ANNONS

Den petade nämndemannen anser att det finns en dold agenda bakom skrivelsen i misshandelsdomen.

- Under två veckor fanns det en dom. Först när den skrevs ner och blev offentlig blev det en stor skandal. Och det är en skandaldom, men jag står inte för den, för jag såg den inte och fick inte skriva under den.

Hon säger också att hon de senaste dagarna tagit emot mängder av hot mot sig själv och mot sin familj.

”Det stämmer inte”

Rådmannen Lena Klintefall avfärdar anklagelserna.

- Jag avvisar bestämt att jag har någon dold agenda eller liknande. Jag har skrivit ner det som jag uppfattade att de anförde som grund för sina slutsatser, säger hon till TT.

Klintefall avvisar också att hon skulle ha skrivit om domen utan nämndemännens kännedom.

- Nej, så går det inte till. Det är inte så att det har funnits två olika domar, jag vet inte vad hon menar med det. Nämndemän får aldrig se ett utkast av en dom eller skriva under någon dom. Det görs inte vid någon domstol någonsin. Det stämmer helt enkelt inte.

ANNONS

Den uppmärksammade domen handlar om ett muslimskt par där en man stod åtalad för att ha misshandlat en kvinna 2015. Fallet togs upp i Solna tingsrätt, som friade honom, vilket nyhetssajten The Local var först att rapportera om.

Kritiserade domskäl

Kritiken mot domen har kretsat kring att domskälen närmar sig en sharialagstiftning. I domskälen står bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan". Det faktum att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

De två nämndemännen har uteslutits från Centerpartiet efter att domen blev känd. Partiet vill inte svara på frågor om tingsrättens beslut utan hänvisar till en tidigare intervju med partiledaren Annie Lööf. Hon sade då att partiet måste bli noggrannare med vilka nämndemän de utser.

TT

ANNONS